Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“ ще се проведе в с.Стойките

Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“ ще се проведе в с.Стойките

За поредна година в село Стойките се организира Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“. Събитието ще се състои на 25 и 26 юни. Целта на събора е да съхрани и развие гайдарското изкуство и събитието няма конкурсен характер.

Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в селото, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайди в различни селища и организирал оркестър от 100 каба гайди с първа концертна изява през 1961 г. на събора Рожен. През 1972 г. пак на същото място той дирижирал оркестър от 300 каба гайди, деца и възрастни и 3500 души народен хор. Събитието е уникално и е оценено като чудо от журналисти и чуждестранни специалисти фолклористи. През 1981 г. е организирал 30 кръжока по гайда с 450 участници, съобщиха организаторите.

Музеят е уникален със своите експонати, които са не само качествени инструменти, но и такива с историческа ценност, като първата гайда на Апостол Кисьов. Тя е изработена от Никола Ружинов и е подарък по повод откриването на многото школи за каба гайда в региона. Музеят ще има и специален кът на майсторите с инструменти, с които се изработват гайдите.

Вирни се горе