Насилието е около нас, но как да го разпознаем, за да предотвратим фаталния край?

Насилието е около нас, но как да го разпознаем, за да предотвратим фаталния край?

Водещи специалисти, години наред работили с проблемите на домашно насилие, ще проведат среща с жителите на Смолянска област. 

„Не бъди безразличен! Говори днес, за да не замлъкне друг завинаги утре!“ е мотото, под което ще премине събитието, организирано от Първи дамски клуб за развитие на община Смолян, подкрепено от Областна дирекция на МВР и със специалното участие на Наталия Симеонова. 

Проблемите с насилието не са от днес или вчера. Среща се в нашия дом, на работното място, на улицата, в училище, на пътя. Почти навсякъде.

 В повечето случаи остава скрито, защото насилието не е само физическо.

  Не можем да го разпознаем, защото психическото насилие е по начало тихо.

Важно е да говорим за насилието, защото в Смолянска област през 2020 г. са подадени 366 сигнала на спешния телефон 112, а издадените заповеди за защита са само 19. 

През 2021 година, сигналите нарастват до 386, а издадените заповеди за защита са само 41.

За осемте месеца на 2022 г. сигналите са 293, а издадените заповеди само 21.

Трябва да признаем, че пред обществото ни стои един основен проблем и той е, че все още се възприема насилието като „семеен” или личен проблем. 

Защо трябва да се промени тази порочна, обществена нагласа у някои хора в общността ни, ще разкажат от своя опит и с експертното си мнение гостите на събитието: 

Мария Касимова-Моасе - журналист, писател - за преживяното;

Благородна Макева, д-р – лектор и автор на  редица публикации и доклади в областта на защитата от домашно насилие и заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ до 2021 г.;

Левена Лазарова, журналист, един от създателите на кампанията против домашното насилие #НеСиСам;

Катя Кръстанова – психолог, Фондация „Асоциация Анимус“;

Д-р Росанка Венелинова, изп. д-р на Фондация „Център Надя“.

Специален гост на събитието ще бъде НАТАЛИЯ СИМЕОНОВА – телевизионен водещ на предаванията “Море от любов“, и „Предай Нататък“, която ще открехне завесата за новия си проект, посветен на тази болезнена тема.

Срещата ще се проведе на 07.02.2023 г. от 18.00 часа в НЧ „Кирил Маджаров - 1866“, в кв. Устово.

nasilie

Вирни се горе