Нашенец откри уникална полезна бактерия

 Нашенец откри уникална полезна бактерия

Българин е открил уникална полезна бактерия, която е превърната в пробиотик и се пие в цяла Америка. Кирил Петков е завършил в Харвард, но се е върнал у нас.

Бактерията, която открил е същата, с която България е известна в цял свят – Лактобацилус булгарикус, но извлечена от бяло кокиче и превърната в пробиотик. Понастоящем той се продава на Пето авеню в Ню Йорк, а световноизвестната телевизионна водеща Опра Уинфри го препоръчва на цяла Америка.

Уникалната по рода си полезна бактерия е открита от Кирил Петков, екип учени от Софийския университет и проф. Контратенко. Тя се бори с вредните бактерии в човешкия организъм.

Пред БиТиВи Кирил Петков обясни, че бактерията може да се намери на кокиче в България, но расте и на други цветя. Тя растяла в биоморковен сок. Петков посочи, че идеята да се изцедят биоморкови, сокът да се ферментира с тази бактерия, да се махнат влагата от течността. Прахът, който оставал, представлявал 100 % био морков с лактобацилус булгарикус.

Кирил Петков обясни, че той е уникален с това, че няма алергени, няма изкуствени добавки, няма нищо, което да вреди на организма. Едновременно с това самата бактерия била уникална с това, че побеждава болестотворните бактерии, подчертава Петков.

Вирни се горе