Написано от Вас!

Написано от Вас!

ПРИКЛЮЧЕНИЯ ПО ПЪТЯ ОТ СОФИЯ ДО СМОЛЯН И ОБРАТНО

Отдавна не бях ходила в родния си град Смолян. Миналата седмица си взех билет за 13:10 часа, стискайки палци да има климатик в автобуса... Само малко отклонение ще направя: Последният път, когато пътувах с автобус, беше с една златоградска фирма. Сега попитах за същата, но се оказа, че този курс вече е взет от софийски превозвач. И аз понеже съм с по-високи изисквания към шофьорските умения по завоите, си смених билета като взех този в 13:10 на Рожен експрес. И така: Още като видях буса на автогарата ми стана лошо, но Надеждата умира последна. Оказа се, че климатик има, но както всички знаем, не е достатъчно да има, а и да работи! Та 5 часа, 20 души в собствен сос на около 35 градуса, се лангъркахме до Смолян. Явно съм гледала достатъчно лошо, та никой не попита, дори, може ли да седне до мен.

Шофьорът се смили над нас и в Асеновград отвори капандурата, но чак при слизането от Пампорово се усети да влиза въздух.... Слязох, снимах номера на буса и с благодарност поех глътка въздух! На следващия ден отидох да си купя билет за връщане. Изрично попитах дали има РАБОТЕЩ климатик като казах, че предишния ден е било нещо страшно!!!!

И подчертах, че смятам да подам жалба! Касиерката ми каза, че автобусът е от големите и има климатик. Добрееееее! Реших да дам още един шанс на великата смолянска фирма. Взех си билет за 12:30 в неделя. Въпросния ден се качвам в автобуса и за моя радост усещам да подухва хлад от климатика. Сядам си на мястото и се приготвям да пътувам към столицата малко по-комфортно. Но, за съжаление, доста кратко ми беше доброто настроение....

Голям автобус с около 35 човека вътре и малко по малко разбираме, че и този климатик не работи като хората.... Нещо там подухва, ама какво точно не е ясно..... При почивката в Хвойна попитах шофьора това ли е максималната мощност на климатичната инсталация. Той отговори, че е това, въпреки че преди два дни е бил на поправка! климатика!..... Не знам какво точно са оправяли..... За гарнитура към жегата, от Юговското ханче до Бачковския манастир попадаме в грандиозно задръстване и както се досещате, при липса на движение, задухът стана още по-голям. И отново в собствен сос стигнахме до Асеновград. Тук и този шофьор (явно нещо им действа този град, та стават по-добри водачите на МПС ) отвори двете капандури. Всеобща радост настана, че ще се диша ..... Но и това беше за кратко! Една възрастна жена каза, че ѝ духа, излизала от болница и щяла да се разболее!!!! На 35 градуса!!!!! Това никой от останалите пътници не го проумя, но заради нея се наложи да се жертваме и да затворим единственото място, от което влизаше въздух.... Всъщност остана задната капандура, но тя не вършеше почти никаква работа.... Та освен, че не работеше, в един момент климатика и прокапа. А пък да не ви описвам как за малко да изхвърчи капака на капандурата от скоростта..... Та, мислех си, че сме в 21 век, но явно според "великата" смолянска фирма Рожен експрес не сме. В рамките на четири дни пътувах с два раздрънкани и с неработещи климатици автобуса, които не би трябвало да са в движение, още повече на такъв дълъг път и при тези температурни рекорди навън! Докато се опитвахме да се разведрим в жегата, една друга пътничка каза, че е пътувала за Смолян в петък и отново не е имало климатик! Което значи, че е практика! Това беше капката, която преля чашата на търпението ми! Сега освен жалба до Комисията за защита на потребителите, ще пратя разказа до всички смолянски медии и ще го споделя във всички социални мрежи! Не знам ще има ли полза, но няма да си мълча, защото е недопустимо такова безотговорно поведение от страна на Рожен експрес! Не обвинявам шофьорите, защото те си изкарват прехраната! Но ще искам проверка на конкретните автобуси и виновните лица да си понесат административна отговорност, както и да бъда уведомена за предприетите мерки на посочения в жалбата имейл.

Мария Карова

Публикуваме писмото, изпратено от нашата читателка без редакторска намеса. Потърсихме за коментар и фирма Рожен Експрес, но не успяхме да се свържем в късния следобяд.

Снимката е илюстративна!

Вирни се горе