Намаляват нарушенията на пътя по време на традиционната акция „Зима“ спрямо миналата година

Намаляват нарушенията на пътя по време на традиционната акция „Зима“ спрямо миналата година

Намален е броят на констатираните нарушения по време на традиционната акция „Зима“ в сравнение с миналогодишната. Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2021 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” беше за подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия посредством ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на рискови групи участници в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за тези условия автомобили.

Акцията включваше три тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. В хода й по пътищата на областта бяха реализирани 19 специализирани полицейски операции, като паралелно се провеждаха и регулярни проверки за безопасността на движението.

По време на акцията на територията на област Смолян контролните органи са проверили 945 пътни превозни средства, от които: 724 леки автомобила, 202 товарни автомобила, 5 мотоциклета, 3 мотопеда, 2 велосипеда и 7 пътно превозно средство/ППС/ с животинска тяга/каруца/.

Установените случаи на управление на ППС с различни технически неизправности са 20, което повече от два пъти по-малко от миналата година/46/за същият период от време. Толкова по-малко са и наложените санкции за установените по време на акцията нарушения – контролните органи са съставили на съответните водачи 26 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и са наложили 123 глоби по фиш по същия закон. Едно проверено от тях МПС е временно спряно от движение до отстраняване на сериозни технически неизправности по него, създаващи риск за безопасността на движението. Взето е административно отношение спрямо един водач на ППС с животинска тяга/каруца/. Освен водачи на МПС в хода на акцията са санкционирани и 35 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като им е наложена глоба с фиш. По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили и 7 предписания до органите на АПИ, и 8 до местните администрации, за подобряване на уличното осветление и отстраняване на недостатъци по пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка. От тях, до момента 3 са изпълнени.

Организацията и дейностите по акция се проведоха от отдел „Пътна полиция“ по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР – Главна дирекция „Национална полиция“, Българският Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Вирни се горе