Налице е тенденция към успокояване на ситуацията и намаляване на смъртността от COVID-19 в област Смолян

Налице е тенденция към успокояване на ситуацията и намаляване на смъртността от COVID-19 в област Смолян

„Общият брой на установени случаи на заразени с COVID-19 за Смолянска област към 04 януари е 2086. Излекуваните са 1702-ма, за съжаление, 193-ма са починали от заболяването. Към 04 януари активните случаи са 191, от които 131 се лекуват в домашни условия, а 60 са хоспитализирани – 31 в МБАЛ-Смолян, 12 в МБАЛ-Девин, 5 в МБАЛ-Мадан, 4-ма в МБАЛ-Златоград и 8 пациента се лекуват в лечебни заведения извън областта.“, областният управител Недялко Славов съобщи обобщената информация за разпространението на коронавирус в региона по време на редовния брифинг днес. „По общ брой установени случаи Смолянска област е на 26-то място, като след нас са единствено областите Кърджали и Видин. По брой случаи, съотнесени към броя на населението, се нареждаме на 21-во място в страната, с 1 на всеки 50, с минимална разлика в стойностите на областите зад нас.“, допълни Славов, като отбеляза, че е налице тенденция за успокояване на ситуацията. „Новата година започваме с подобрени показатели, 14-дневната заболяемост е 126.6 на 100 хил., седмичният ръст е с отрицателен знак (-6%).“, директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева отчете добрата новина, че за първи път от дълъг период насам показателят за 14-дневна смъртност за област Смолян е по-нисък от средния за страната – 14.5 на 100 хил. при 15.7 на 100 хил. среден за България. Леталитетът обаче продължава да е висок – 9.2% при 3.8% среден за страната. „Новорегистрираните за периода 28 декември – 03 януари лица са 55 със средна възраст 63.8 години, 22-ма мъже и 33 жени, 65% от тях са хоспитализирани. Има случаи на новорегистрирани с COVID-19 във всяка община, с изключение на община Рудозем. Дехоспитализирани през седмицата са 40 лица, а излекуваните са 112. Петима са изгубили битката с болестта през периода – двама от община Мадан и по един от общините Неделино, Доспат и Чепеларе. Всички са починали в лечебни заведения за болнична помощ, като само един от тях е бил без придружаващи заболявания, средната възраст на починалите е 75 години.“, д-р Кубатева представи информация за изминалата седмица.

По отношение на направените изследвания за доказване на инфекцията, за посочения период са извършени 86 бързи антигенни теста, от които 11 са с положителен резултат, 157 PCR-теста, от които 35 положителни, 141 бързи теста за антитела с отчетени 80 положителни резултата. „С намаляване броят на заразените се наблюдава и известно облекчение в лечебните заведения за болнична медицинска помощ, което е благоприятен фактор.“, обърна внимание директорът на РЗИ-Смолян. По отношение на държавният здравен контрол, осъществен от РЗИ-Смолян, съвместно със служителите на ОД МВР Смолян, в периода между Коледните и Новогодишни празници са извършени 51 проверки в заведения за обществено хранене към хотели и места за настаняване. Освен проверките са връчени и предписания за спазване на противоепидемичните мерки в новогодишната нощ. През седмицата има и един съставен акт за предоставяне на консумация в заведение за обществено хранене, което не е към място за настаняване.

Във връзка с възстановяване на присъствената форма на обучение при учениците от първи до четвърти клас и отварянето на детските градини от 04 януари, държавният здравен контрол през настоящата седмица ще бъде насочен основно към недопускане приемането на деца със симптоми на респираторна инфекция в учебните заведения. Относно карантинираните лица, д-р Кубатева каза, че към 03 януари поставени под активна карантина са 326 лица от област Смолян, сред които 66 пристигнали от рискови зони зад граница. „Днес в РЗИ-Смолян ще бъдат доставени 175 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech, които до края на седмицата ще бъдат използвани за ваксиниране на медици от болничната и от доболничната помощ.“, д-р Кубатева обясни, че дори и на този етап някои от медиците да са възпрепятствани да се ваксинират, поради различни причини, то в последствие, при желание от тяхна страна, ще имат тази възможност, като ваксинационния процес няма да се прекъсва.

„През тази седмица започнахме да правим организация за процеса на имунизиране в домовете, предоставящи социални услуги, както за работещите, така и за домуващите там, също така и за преподавателите и служителите в образователната система.“, допълни директорът на РЗИ-Смолян. „Към днешна дата в МБАЛ-Смолян се лекуват 25 пациента с доказан COVID-19, трима от които са на интензивна терапия. В празничните дни работната атмосфера в лечебното заведение беше спокойна. Лабораторията продължи да работи и през почивните дни, като за последната седмица в нея са направени 125 PCR-теста, от които 28 положителни, и 35 антигенни теста, от които няма установени положителни.“, директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев, предостави актуална информация за ситуацията в областната болница. „Контролът по спазване на разпоредените със Заповед на Министъра на здравеопазването противоепидемични мерки беше една от основните задачи на служителите на ОД МВР Смолян преди, по време и непосредствено след приключване на Коледните и Новогодишни празници. Извършени са общо 142 проверки на лица с връчени предписания за поставяне под карантина, като е установено едно нарушение и са уведомени компетентните органи. Издадени са четири протокола на лица за неспазване на противоепидемичните мерки и са оказани 23 съдействия на органите на РЗИ-Смолян при контрола за спазване на противоепидемичните мерки.“, съобщи ст.комисар Николай Димов – директор на ОД МВР Смолян. „От вчера, 04 януари, са отворени всички 47 детски градини на територията на област Смолян, в които към днешна дата има 2964 деца, което е 70% от общия брой на децата, записани в детските градини.“, уведоми медиите началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева. „Отвориха врати и училищата, в които от първи до четвърти клас се обучават 845 ученици, което представлява 98.5% от общия брой на записаните. 1.5% не са на училище поради семейни причини или други заболявания, различни от COVID-19.“, допълни Семерджиева, като потвърди, че се спазват всички противоепидемични мерки. РУО-Смолян, съвместно с РЗИ-Смолян извършват проверки основно за спазване на сутрешния филтър при децата. „Затворени остават към момента професионалните гимназии и центровете за личностно развитие, общежитията и детските комплекси. За децата със специални образователни потребности, с позволението на Министъра на здравеопазването и Министъра на образованието и науката, сме разрешили провеждането на индивидуалните терапевтични сесии, които не могат да се провеждат в електронна среда.“, каза началникът на РУО-Смолян и уточни, че към момента в електронна среда продължават да се обучават 6263-ма ученика от област Смолян – 2566 от 5 до 7 клас и 3697 от 8 до 12 клас.

Вирни се горе