Наградата LUX на публиката през 2022 г. – гледайте номинираните филми и гласувайте

Наградата LUX на публиката през 2022 г. – гледайте номинираните филми и гласувайте

През март и април публиката ще може да гледа на голям екран и онлайн трите филма, номинирани за наградата LUX на публиката, и да избере победител.

Номинираните филми за 2022 г. са „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“Номинираните филми за 2022 г. са „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“

Номинираните филми за 2022 г. са „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“

Публиката в София, Пловдив, Варна и Бургас ще има възможност да се срещне на голям екран с трите европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г., като част от програмата на международния София Филм Фест, който продължава до 31 март. За публиката извън тези градове филмите ще бъдат достъпни онлайн на платформата на фестивала през април.

Кои са номинираните филми

Номинираните филми бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Берлин през декември 2021 г. Те са „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“. . „Бягство“ (Flee) на Йонас Похер Расмусен„Бягство“ (Flee) на Йонас Похер Расмусен

„Бягство“ (Flee) на Йонас Похер Расмусен .

Герой на анимационния филм „Бягство“ (Flee) с режисьор Йонас Похер Расмусен е уважаваният преподавател Амин, който разказва за пристигането си от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие. Филмът е копродукция на Дания, Франция, Швеция и Норвегия и вече получи номинации за Оскар в три различни категории: за най-добър анимационен, документален и международен филм – прецедент в историята на наградите на Американската киноакадемия.

„Великата свобода“ (Great Freedom) на Себастиан Майзе„Великата свобода“ (Great Freedom) на Себастиан Майзе

„Великата свобода“ (Great Freedom) на Себастиан Майзе

Историята в австро-германския филм „Великата свобода“ (Great Freedom) с режисьор Себастиан Майзе се развива в следвоенна Германия. Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) на Ясмила Збанич„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) на Ясмила Збанич

„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) на Ясмила Збанич

Третият филм, който се състезава за наградата LUX на публиката, е „Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) с режисьор Ясмила Збанич, ни среща с Аида − преводач към силите за опазване на мира в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне? Филмът е продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.

Къде и кога можете да гледате филмите в киносалон

За да гледате филмите на голям екран, можете да вземете своя билет-покана на касите на всеки от посочените по-долу киносалони до изчерпване на местата. Прожекциите са с ВХОД СВОБОДЕН.

В София:

19.03., 14:00 ч., кино Люмиер: Великата свобода

20.03., 14:30 ч., кино Люмиер: Quo vadis, Аида?

27.03., 14:00 ч., Дом на киното: Бягство

27.04., 19:00 ч., Дом на киното: Великата свобода

29.04., 19:00 ч., Дом на киното: Бягство

30.04., 19:00 ч., Дом на киното: Quo vadis, Аида?

В Пловдив:

17.03., 20:45 ч., Лъки Дом на Киното: Quo vadis, Аида?

Във Варна:

26.03., 16:00 ч., Фестивален и конгресен център: Великата свобода

В Бургас:

8.04., 17:00 ч., Дом НХК: Бягство

Как да гледате филмите онлайн

Предвидени са по 500 безплатни билета за достъп онлайн до два от номинираните филма: „Бягство“ и „Quo Vadis, Аида?“. За да се възползвате от тях, след 3 април може да отидете на online.siff.bg и да изберете филма, който желаете да гледате. Филмите ще бъдат достъпни до изчерпване на билетите и могат да се гледат до 30 април 2022 година. . Гледайте филмите, номинирани за Наградата LUX, и дайте Вашия глас, за да определите носителя на приза.Гледайте филмите, номинирани за Наградата LUX, и дайте Вашия глас, за да определите носителя на приза. Гледайте филмите, номинирани за Наградата LUX, и дайте Вашия глас, за да определите носителя на приза. .

Как да гласувате

За да гласувате за предпочитания от Вас филм до 25 май 2022 г., отидете на https://luxaward.eu/bg #voting{: .tag-link} и го оценете с една до пет звезди. С гласуването си може да спечелите шанса да участвате в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе в Страсбург на 8 юни 2022 г.

Следващи стъпки

Трите номинирани филма са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и популяризирани във всички държави членки чрез прожекции в кината и онлайн.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Филмът победител ще бъде обявен на 8 юни 2022 г. на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Тя е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г. като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на European Film Academy.

Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

Вирни се горе