Надомната работа вече ще е на трудов договор

Надомната работа вече ще е на трудов договор

Хората, които работят надомна работа, ще сключват трудови договори, решиха депутатите като приеха окончателно промени в Кодекса на труда. Забранява се въвеждането на ненормиран работен ден и извънреден труд при надомната работа, гласуваха народните избраници, пишат КРОСС и БТА,цитирани от Dir.bg.

Служителите сами ще определят началото, края и разпределението на работното време в рамките на законоустановената му продължителност. Те ще решават и кога да са почивките в работния ден, междудневната и седмичната почивка.

Работодателят е длъжен да осигури на работниците от вкъщи равни заплащане и третиране, каквито е осигурил на служителите си, които работят в съответния офис на фирмата. Трябва да бъдат осигурени здравословни и безопасни условия на труд, квалификация, преквалификация и обучение, възможност за синдикално сдружение. Работникът пък трябва да осигурява достъп на работодателя и контролните органи до помещението, където се труди.

Трябва освен това да “не извършва дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното, съгласно Закона за управление на етажната собственост, когато работното място е в жилищна сграда или е в близост до такава”.

Между 350 000 и 500 000 души засягат промените в Кодекса на труда, с които се регламентира надомната работа, обясни пред журналисти Вяра Петрова от ГЕРБ, цитирана от „Фокус”. Това са хора с увреждания, заети в сферата на леката промишленост, добави тя.

Миналия ноември бяха сключени 2 споразумения между бизнеса и синдикатите, според които работещите надомна или дистанционна работа ще бъдат с трудови договори, ще плащат осигуровки и ще им се зачита трудов стаж.

Вирни се горе