Надежда Горанова /директор на ЕГ „Иван Вазов“ Смолян/: „Народ, който има специален празник за своята култура и духовност, ще оцелее като нация“

Надежда Горанова /директор на ЕГ „Иван Вазов“ Смолян/: „Народ, който има специален празник за своята култура и духовност, ще оцелее като нация“

„24 май за всички нас е най-светлият празник. Винаги съм смятала, че народ, който има специален празник за своята култура, за своята духовност, за своята писменост, и го отбелязва тържествено, няма как да не просперира и да не оцелее като нация“. Това каза за Smolyannews.com Надежда Горанова директор на Езикова гимназия „Иван Вазов“ Смолян.

Г-жа Горанова изрази възхищението си от всички учители, които, с преориентирането от присъствено към електронно обучение, за пореден път доказа, че са изключително сериозни, отговорни, интелигентни и могат да се справят с всяка ситуация. „Тези две години в пандемия, в които децата бяха затворени в къщи, а на нас ни се наложи да преподаваме онлайн, бяха ужасни. Нямахме контакта с децата и това беше изключително тежко за мен, като учител, и за всички колеги. Не е нужно да коментирам слабостите на електронното училище, въпреки че всички учители се справихме отлично. Буквално за седмица успяхме да преминем от присъствено към електронно обучение, което си беше стрес за всички нас. Моите лични опасения бяха, че сме загубили инерцията си, особено децата. Оказа се, че не е така. Може би благодарение на тези две години сега успяваме да се радваме на пълните ни класни стаи, на присъственото обучение, каквото всъщност трябва да е“, каза директорът на Езиковата гимназия. По думите й децата, които искат да учат, не изпуснаха нишката и онлайн, разбира се не с такова качество, като в училище. От друга страна пък учениците, които не се задълбочават в учебния процес регистрираха дефицити. „Ние учителите очаквахме момента, в който ще се върнем в училище, затова отчитахме тези дефицити и сега се опитваме да ги преодолеем с различни допълнителни занимания“, коментира Горанова.

Тази година ЕГ „Иван Вазов“ в Смолян изпрати 90 абитуриенти. „Това са едни от най-емоционалните и вълнуващи моменти в нашата професия. Аз държа да кажа, че тези млади хора са поколението, което ще ни замени – това са бъдещите учители, лекари, информатици, адвокати и т.н. Гледайки ги, аз не се притеснявам за своето бъдеще. Това са прекрасни млади хора, възпитани, амбициозни, знаещи, можещи, научаваме ги в училище, научени са на труд и в семействата си. Ясно е, че не всички деца ще бъдат лидери и ще определят нашето бъдеще, но тези, които аз виждам, ме карат да бъда спокойна. Сега поколението е различно. Това са хората, които се ориентират много бързо към това, което желаят да постигнат, влагат усилията си в него и гонят амбициите си“, каза Надежда Горанова. Според нея основната причина област Смолян винаги да е в челните места на матурите е, че в нашия регион все още се гледа на образованието, като най-голямата ценност. „Истината е, че получаваме огромна подкрепа от родителите. Те държат на образованието и разбира се на доброто възпитание на своите деца. Това са едни от най-големите ценности тук“, посочи директорът на Езиковата гимназия. Учениците от смолянската гимназия кандидатстват почти на 100 %. От две три години обаче спада броя на тези, които отиват да учат в чужбина. „Ще ми се да мисля, че децата ни вече искат да остават и да се развиват тук, но не съм сигурна, че това е причината. Нашите ученици кандидатстват предимно в Англия, Германия Дания, Холандия и те споделят за едно отлично качество на образованието в тези държави, за един много уреден начин на живот и като че ли второто ги привлича много повече от първото, тъй като и нашите университети също са доста добри“, посочи Надежда Горанова.

abiturenti

В навечерието на 24 май – ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Смолян пожела на всички учители да бъдат здрави, устойчиви на предизвикателствата, с които трябва да се справят занапред, да дерзаят и да продължават да следват прословутата смолянска амбиция - децата винаги да са на преден план.

Вирни се горе