Васил Седянков,кмет на Широка лъка: Надявам се през есента да отвори врати Център за надарени деца

 Васил Седянков,кмет на Широка лъка: Надявам се през есента да отвори врати Център за надарени деца

“Надявам се през есента на тази година в Широка лъка да отвори врати Център за надарени деца.” Това каза за SmolyanNews.com кметът на населеното място Васил Седянков. Центърът ще допринесе за запазване на основното училище в селото и същевременно за откриване на нови таланти за Музикалното училище. „Нашата идея е още тази есен да заработи Центърът за надарени деца. Това ни е цел №1, защото какво като сме вложили много пари в инфраструктурата, ако училището се закрие, селото също умира”, каза Седянков. Припомняме, че още през есента на 2018 г. Васил Седянков поиска създаването на Център за надарени деца, а с идеята се ангажира лично председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Подобен модел вече е съществувал в Широка лъка преди години, като сега искат да го надградят.

Относно демографския прираст в Широка лъка, Седянков коментира, че в селото се раждат до три деца на година. „Би било добре, ако имахме поне по четири новородени всяка година. Тогава нямаше да има проблем нито в детската градина, нито в основното училище. Нямаше да има слети паралелки. Но въпреки това се радвам, защото все пак се раждат дечица. Особено съм щастлив от това, че тази есен монтирахме две допълнителни легла в детската градина”, посочи Васил Седянков.

В детската градина в Широка лъка има 14 деца, в основното училище са около 30, а в музикалното около 60. „От няколко години, ежегодно общинските съветници гласуват дарение от 20 хил. лв. за НУФИ „Широка лъка”. С тези пари осигуряване безплатен пансиона за учениците. Идеята беше на директорката Стоянка Тенова, заедно подготвихме и внесохме докладна за това. Пак по нейна идея, осигуряваме и стипендии за децата. Тази Коледа стипендии получиха 13 ученици. Отделно от това за втора година г-н Николай Иванов, собственик на х-л Персенк и аквапарка в Девин, дарява 1000 лв. всяка година на селото – 750 на училището, с които се осигурява безплатна закуска на учениците и 250 лв за дома.”, коментира щметът на Широка лъка. Седянков обясни, че с реализирането на няколко проекта Широка лъка отново ще стане духовен и просветен център.

Вирни се горе