Над 750 маратонци от близо 20 държави ще участват в ултрамаратона K3Ultra в Златоград

Над 750 маратонци от близо 20 държави ще участват в ултрамаратона K3Ultra в Златоград

Над 750 маратонци от близо 20 държави ще участват в ултрамаратона K3Ultra на 17 септември в "Златоград, заяви пред БТА Елмира Пехливанова, заместник – кмет на Златоград. Програмата на ултрамаратона включва съпътстващи събития от 16 до 19 септември. Четвъртото издание на K3Ultra фокусира повишен интерес към събитието и ще се проведе с рекорден брой бегачи на ултра маратонски разстояния. Надпреварата е в 4 дистанции - 23 км, 43 км, 63 км и 85 км по трасета по планински терен из Родопите.

Сред състезателите в K3Ultra са маратонци от няколко континента – от Англия, Турция, Гърция, Франция, Македония, Пакистан, Русия, Германия, Чехия, Белгия, Румъния, Италия, Финландия, Индонезия. За първи път ще се включат състезатели от Иран, Албания, Литва, Норвегия и Австралия. Трасетата преминават през изключително красиви и живописни места в Родопите. И 4-те маршрута се движат по южната ни граница с Гърция, допълва заместник – кметът. За това издание на ултрамаратона е включена нова дистанция – 43 км, като трасето започва от община Мадан, преминава през територии на общините Златоград, Мадан и Рудозем. Най-дългата дистанция – 85 км е по маршрут, преминаващ и през съседната област Кърджали. Всички състезателни трасета финишират в Златоград.

Първият старт на 17 септември е на участниците в 85- километровата ултрамаратонска дистанция, които потеглят в 5:30 часа сутринта. След тях в 6:00 стартират състезателите на 63 км. Бегачите на 43 км са на старта на централния площад в Мадан в 8 часа, а от Златоград в 8:30 стартират участниците на 23 км. В 9 часа от централния площад в Златоград е предвиден старт на ученици по трасе от 5 км.

Традиционната „зелена кауза“ на ултрамаратона в Златоград тази година включва засаждане на 18 амброви дървета в централния парк на града. Фиданките ще бъдат засадени от победителите в K3Ultra.

Програмата на ултрамаратона ще бъде открита на 16 септември с „Пататник парти“, на което състезатели и гости ще могат да опитат деликатесното блюдо от родопската кухня. Сред съпътстващите събития са изложба на ретро мотоциклети и представяне на новото луксозно издание на Етнографския комплекс в Златоград „Илюстрована история на Средновековна България“ с автори проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.

K3Ultra тази година е част от мащабен 3 -годишен проект, обединяващ 4 състезания, посочи Елмира Пехливанова. БГ Ултра Шлем (BG Ultra Slam) е проект, който обединява ултрамаратоните K3Ultra, Tarnovo Ultra, Tryavna Ultra и Pirin Ultra. Медалите изглеждат като част от пъзел, като в рамките на 3 години е дадена възможност на участниците да се снабдят с медали от всичките тези маратони и да сглобят пъзела. Ултрамаратонът K3Ultra се организира от неправителствена организация в партньорство с Община Златоград.

Вирни се горе