Над 72 хил. лева дивидент декларирани в НАП Смолян

Над  72 хил. лева дивидент декларирани в НАП Смолян

Над 72 хиляди лева е декларираният данък върху дивидента през 2022 година от дружества в област Смолян, съобщават от местния офис на Националната агенция за приходите. Според данъчните, има връзка между проведената от НАП кампания спрямо дружествата с нелогично високи касови наличности и интензивното изплащане на дивиденти от страна на фирмите.

От офиса на НАП в Смолян припомнят, че две поредни години Агенцията провежда кампания за проверка на касови наличности – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. През 2022 г. бяха инспектирани над 2500 дружества в страната, посочили в годишните си финансови отчети за предходната година, че държат в брой над 100 хил. лева.

От НАП обясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – скъпи покупки, луксозни почивки и други, за които липсват счетоводни документи или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността на дружеството. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица, които са собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.

Вирни се горе