Над 60 лектори от Европа и САЩ се включват в Дванадесетия международен медицински конгрес на ЮЕМФ

Над 60 лектори от Европа и САЩ се включват в Дванадесетия международен медицински конгрес на ЮЕМФ

Форумът събира международния елит в сферата на здравеопазването от 6-и до 10-и септември в Солун, Гърция

Над 60 лектори от Европа и САЩ се включват в Дванадесетия международен медицински конгрес на Югоизточно европейски медицински форум (ЮЕМФ). Утвърдените имена, които ще бъдат, сред водещите лица, на форума са проф. Весна Кесич от Университетския клиничен център на Сърбия, проф. Горан Димитров, председател на Македонското лекарско дружество и председателят на академията на науките в Словения-проф. Павел Поредош, САЩ, Грузия, Латвия, Босна и Херцеговина и др.

След изключително успешното издание на Единадесетия международен медицински конгрес през 2022г. в гр. Пловдив и гр. Смолян, тазгодишният форум събира международния елит в сферата на здравеопазването от 6-и до 10-и септември в Солун, Гърция. На събитието ще присъстват представители от множество медицинските асоциации от Югоизточна Европа, в т.ч Северна Македония, Сърбия и др. Както винаги на Конгреса ще има присъствие на ръководители и членове на Световната Медицинска Асоциация, Европейският Форум на Медицинските Асоциации, Постоянният Комитет на Европейските лекари и други. Участие в него ще вземат лекари и общественици от цял свят, видни представители на медицинските академични среди, ръководители на лечебни заведения, здравни мениджъри и представители на Червения кръст.

Председателят на ЮЕМФ проф. д-р Андрей Кехайов ще стои начело на българската делегация, която включва водещи лекари, представители на научните среди, държавни институции, неправителствени организации и местната власт. В конгреса ще участват и народни представители от парламентарната Комисия по здравеопазване и Министерството на здравеопазването. Цялото ръководство на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи(БАПЗГ), начело с председател г-жа Милка Василева ще дадат своя принос за събитието.

Сред водещите имена, които ще се включат в събитието са проф. Атанас Щерев, откривател на ин-витрото, гинеколог и откривател на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет – Пловдив ще оглави сегмент ,,Имунология“, а ,,Кардиология“ ще бъде модерирана от проф. Иво Петров. Акад. Владимир Овчаров ще отговори на въпроси, свързани с връзката на имунната система с другите системи на човешкия организъм, а председателката на Студентски съвет към МУ Пловдив- г-ца Виктория Карамилева ще оглави студентската делегация на събитието.

Конгресът е оценен от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато медицинско образование с 16 кредита, което е максималната възможна оценки. Това го превръща във уникален университет, в рамките на четири дни и е доказателство за високата му научна стойност. Участниците в нещо ще получат сертификат със световно признание.

Научната програма на Дванадесети международен медицински конгрес на ЮЕМФ ще бъде доминирана от лекции, доклади и презентации. Основни теми на събитието тази година са имунология и ваксини, сърдечносъдови и онкологични заболявания, дерматология и психично здраве. За първи път ще бъде поставен и въпросът за болката като симптом и синдром, като ще бъдат разгледани още репродуктивното здраве и детското здравеопазване. Форумът ще постави и фокус върху миграцията на лекари и медицински сестри в Европа, както и непрекъснатото медицинско образование на лекарите- изключително важни въпроси за всички в сферата на здравеопазването.

Конгресът ще е платформата, чрез която участниците ще дискутират, обменят идеи и опит от свои колеги за утвърждаване на медицинската наука и практика, като фактор в международните отношения. Събитието на ЮЕМФ ще очертае перспективи за участие на медицинските представители от Югоизточна Европа в съвместни проекти в етап на присъединавяне на страните от Западните Балкани към Европейския съюз.

Традиционно, с решение на ръководните органи на ЮЕМФ, ще бъдат наградени лекари, медицински сестри и партньори. Събитието е открито за медии, като пълна информация за него може да бъде намерена на официалната страница на конгреса: https://seemfcongress.com/bg/.Вирни се горе