Над 500 изпълнители пристигат за Фестивала на народното творчество в Доспат

Над 500 изпълнители пристигат за Фестивала на народното творчество в Доспат

В Доспат днес започва празничната програма на традиционния събор на чешмарите и Фестивал на народното творчество, информира секретарят на общината Веселин Калфов. Близо 500 изпълнители от различни фолклорни области ще участват във фестивала. Сред гостите на празника на Доспат са и много местни жители, работещи и живеещи в чужбина.

Празникът на #Доспат започва с поредица от концерти тази вечер. От 22 часа е концертът на Софи Маринова. Представянето на участниците във фестивала започва от 11 часа утре. Фестивалната програма е с участието на около 50 групи, състави и индивидуални изпълнители от областите Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. По време на събора ще бъдат раздадени награди на майстори–чешмари и ще се представят новопостроени чешми в Доспатско. Стотици са чешмите, изградени край пътища и в гори в Доспатско. Да се съгради чешма се смята за хаир в Родопите, давайки вода на жадния,пише БТА.

Празникът събира и жители на община Доспат, разпръснати из европейски държави и САЩ. През лятната ваканция обичайно в Доспат се завръщат местни гурбетчии от Испания, Великобритания, Америка.

Вирни се горе