Над 40% от българите се страхуват, че може да останат без работа

Над 40% от българите се страхуват, че може да останат без работа

Един от основните страхове на хората във връзка със световната икономическа криза е опасността от загуба на работното място. Това сочат данните от световното социологическо проучване, наречено „Край на годината", провеждано всяка година от Асоциация „Галъп Интернешънъл". В изследването, проведено в периода октомври – декември 2009 г., са анкетирани над 35 000 души от 33 държави по целия свят.

Понастоящем 60% от работещото население на света заявява, че смята работата си за сигурна. Най-спокойни за това са жителите на Северна Америка, където близо три четвърти от анкетираните не се притесняват от съкращение. На обратния полюс се намират жителите от Близкия Изток и от Централна и Източна Европа. Близо 40% от анкетираните в тези два региона на света чувстват реален риск от изпадане в безработица.

С около 3% в световен мащаб е намаляло усещането на хората за сигурност на работното място спрямо миналата година. Най-сериозен спад регистрираме в Западна Европа, където делът на хората чувстващи заплаха за работата си е нарастнал с близо 9%. Въпреки факта, че жителите на Близкия Изток са с най-сериозни притеснения от загуба на работата, това е регионът, в който отчитаме най-висок ръст в дела на хората, които смятат настоящето си работно място за сигурно.

България заема седмо място (сред 33-те участвали страни) по притеснения на работещото население от загуба на работното място. Над 40% от българските жители се опасяват, че може да останат без работа, а делът на работещите без такива притеснения е с десет пункта по-нисък. Челното място заемат жителите на Чехия, където цели 60% от работещото население чувстват заплаха от изпадане в безработица.

Данните от проучването показват, че светът очаква новата година по-скоро с оптимизъм (45%), отколкото с песимизъм (20%).

Оптимизмът в световен мащаб се възстановява след значителния си спад от края на 2008 година, когато светът заговори за световната икономическа и финансова криза. Днес делът на оптимистите е нарастнал с 18 процентни пункта в световен мащаб и достига една от най-високите си стойности в десетгодишен период от време.

Жителите на Латинска Америка са най-оптимистично настроени за новата година. Две трети от тях очакват по-добра нова година като цяло.

На обратния полюс са жителите на Западна Европа. Около една трета от западноевропейците очакват по-добра нова година, което е с около 13% по-ниско от средното за света..

Класацията на най-оптимистичните държави в света се състои главно от държави извън Европа. Единствената европейска държава, попадаща в класацията е Русия, заемаща четвърто място с 66% оптимистични очаквания. Лидер по оптимизъм за новата година е Нова Зеландия, където почти три четвърти от населението очакват 2010 да е по-добра година от 2009. Ирак и Афганистан също попадат в класацията на най-големите оптимисти в света с над 50% оптимистични очаквания за новата година.

За разлика от Топ 10 на най-оптимистичните държави, подредбата на десетте най-големи песимисти се състои изцяло от европейски държави – най-вече от държави от Централна и Източна Европа. Седем от десет държави в класацията принадлежат към източноевропейския регион.

Най-негатично настроени към новата 2010 година са жителите на Хърватия, където почти 60% очакват по-лоши дванайсет месеца. Седем от десет страни в списъка на най-песимистичните държави са от региона на Централна и Източна Европа.

България също попада в класацията на най-големите песимисти в света, като заема осмото място в подредбата. Малко над една трета от българите очакват по-лоша нова година в световен мащаб, а оптимистите сред нашите сънародници са под една четвърт (23%). Въпреки това, световната тенденция на повишаване на оптимизма не подминава и България. Оптимизмът за идващата година сред българите се повишава с 6%.

Вирни се горе