Над 350 военнослужещи от три държави ще участват в съвместната подготовка „Родопи – 24“

Над 350 военнослужещи от три държави ще участват в съвместната подготовка „Родопи – 24“

Съвместна подготовка „Родопи – 24“ ще се проведе от 19 до 28 март в района на гарнизон Смолян. В нея ще участват около 350 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк – Смолян, логистичен модул от 110-ти логистичен полк – Пловдив, Военномедицинска академия – София, 24-та Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия.

Темата на съвместната подготовка е „Действия на алпийски формирования в планинско-гориста местност в зимни условия“.

Целта на подготовката е да се поддържат и повишават способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско-гориста местност през зимата, както и да се подобри оперативната съвместимост с формированията от НАТО и страните-членки на инициативата за планинска подготовка („EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative – EU P& S MTI”).

Офицер, планиращ подготовката, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, офицер, провеждащ подготовката, е командирът на 101-ви алпийски полк полковник Стефан Димов, директор е заместник-командирът на полка подполковник Иван Запрянов.

„Родопи – 24“ ще се проведе на два етапа. Първият е модулна подготовка, която е разделена в три направления – отработване на въпроси по оцеляване, настъпление и отбрана в планинско-гориста местност през зимата.

В рамките на втория етап ще се проведат тактически учения с алпийските роти на полка, съвместно с военнослужещи от Република Хърватия и Република Австрия.

За своевременното снабдяване с необходимите материални средства по време на провеждането на операцията, логистичната рота на 101-ви алпийски полк ще проведе тактико-специално учение.

Вирни се горе