Над 300 000 българи от цял свят събра Рожен 2023

Над 300 000 българи от цял свят събра Рожен 2023

Над 300 000 българи от цял свят събраха откриването на монумента на българското знаме – Пилон „Рожен“ и Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. В дните от 13 до 16 юли Роженските поляни се превърнаха в туптящото сърце на България и събирателна точка на народния бит, традиции, фолклор и чистия патриотизъм.

Рожен обедини българи от страната и пръснати по цял свят, които тачат родовата памет и пазят духовното наследство на нашите предци. Всички те почетоха българското знаме, което от вечерта на 13 юли се извисява на 111 метра височина в Родопите.

Откриването на монумента на българското знаме бе с вълнуваща церемония, на която звучаха най-обичаните песни и стихове за България. Пилонът с националния флаг бе издигнат по повод 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Общобългарският празник продължи и следващите три дни с „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023. Събитието, по традиция, съчета етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти. Изданието отбеляза 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация. Съборът бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

В трите ди от 14 до 16 юли на Роженските поляни имаше изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, мобилна музейната експозиция, специализирани изложения на различни видове животни, фермерски пазар с млечни и месни храни, конни атракции, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби, хоротеки и много забавления за децата.

Над 7000 изпълнители се изявиха в откриващата церемония, фолклорния конкурс на четири сцени, конкурса за автентична народна носия и грандиозните вечерни концерти.

По време на събитията бе създадена отлична организация на пътния трафик и обществения транспорт, бяха избегнати задръствания и нарушения на обществения ред.

Фондация „Наследство в бъдещето“ благодари на всички за незабравимия празник на българския дух, който създадохме заедно. Вярваме, че с подобни инициативи ставаме по-силни и сплотени, защото нашата родна България го заслужава!

Още за „Рожен“ - Събор на народното творчество и животновъдство на http://www.rozhen.bg/bg/

rojen

Вирни се горе