Над 25 процента ръст на туристи отчитат в Девин през 2022 г.

Над 25 процента  ръст на туристи отчитат в  Девин през 2022 г.

Ръст от 25,21 процента на туристи се отчита в община #Девин през 2022 г., информира кметът на града Здравко Иванов. Повишен интерес към региона се наблюдава, както от родни така и от чуждестранни туристи, които са с 5 045 повече спрямо 2021 година. Същата тенденция се наблюдава и при реализираните нощувки, които са 25 481 брой нощувки повече.

„Наблюдаваме постоянна тенденция за увеличаване на туристопотокът през последните три години, както от страна на български туристи, така също и на чужденци“, допълва Иванов.

Градоначалникът на Девин припомни и усилията на общинското ръководство, през последните години в това направление.

„Освен, че имаме редица природни дадености, забележителности и минерални извори, се стремим да подобрим инфраструктурата на територията на общината. Организираме различни мероприятия – фестивали, тематични и културни празници, които привличат туристи. Правим всичко по силите си и да рекламираме региона“, коментира още Иванов.

Общината набляга и на подобряването на градската среда, както и поддържането на пешеходните зони, парковете, улиците , районите около туристическите атракции на територията на общината. За целта е закупена и специализирана техника.

Представители на общината, съвместно с местни хотелиери участват и в различни туристически изложения, където представят различните туристически продукти, които се предлагат в региона.

Наблюдава се и тенденция към увеличаване на броя на категоризациите и регистрациите за 2022 г. на обекти за настаняване и заведения за хранене и развлечения. На територията на общината са регистрирани 4 СПА хотела, 13 семейни хотела, 31 къщи за гости, 51 стаи за гости, 15 апартамента, 2 хижи, вилно селище и др.

През настоящата година, Община Девин си е поставила за цел създаването на Стратегия за развитие на туризма.

Вирни се горе