Над 229 милиона лева са „заровени” незаконно в каскадата „Цанков камък”

Над 229 милиона лева са „заровени” незаконно в каскадата „Цанков камък”

Над 229 милиона лева са изхарчени незаконно по енергийния проект “Цанков камък” в последните десет години. Това става ясно от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, цитиран от вестник “Труд”.

Проверката продължи повече от две години и приключи преди броени дни. Ведомството е установило, че изграждането на хидровъзел “Цанков камък” се е оскъпило почти три пъти от 2003 година досега – от 250,3 милиона лева на 741,2 милиона лева, без да има видима причина. По време на изпълнението на обекта нерядко не са обявявани обществени поръчки. В други случаи процедурите са били раздробявани на малки части, така че стойността на дейностите да падне под прага на Закона за обществените поръчки.

От АДФИ не са санкционирали никого за нарушенията, защото повечето решения са вземани от Съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК). По закон финансовата инспекция може да глобява само физически лица. Актове не са съставени и заради изтекла давност на нарушенията, става ясно от доклада на АДФИ.

Първото голямо нарушение според АДФИ е свързано с договора за изместване на пътя Девин – Михалково. Контрактът за шосето е подписан през 2005 година между НЕК и “Алпине бау”. Той е на стойност 80,1 милиона лева без ДДС.

Според АДФИ договорът не е сключен законно, защото е имало предпоставки изборът на изпълнител да се проведе по Закона за обществените поръчки. Вместо това възлагането става чрез подписване на допълнително споразумение със строителя на язовира “Алпине бау”. Нарушенията при строежа на пътя са продължили до 2011 година, а цената му се е увеличила със 148 милиона лева до 229 милиона лв, констатират инспекторите.

Оскъпяването е било договорено с допълнителни споразумения към договора, пише в доклада на АДФИ. Решение за сключването на първоначалния договор е взето от съвета на директорите на НЕК Ангел Минев, Васил Анастасов, Владимир Христов, Митю Христозов и Росица Лисичкова. По-късно нарушенията са продължили и при следващия съвет на директорите, в който влизат – Любомир Велков, Мардик Папазян, Галина Григорова, Милена Маркова и Иван Желязков. Персонална отговорност не е потърсена от тях, защото са колективен орган на управление.

Финансовите инспектори са открили нарушения и при доставката и монтажа на техника. Проверката е показала, че през 2003 година НЕК е сключила договор с австрийската “ВА ТЕХ Хидро” за 91,9 милиона лева. Дружеството е трябвало да осигури оборудването за ВЕЦ-а. Впоследствие са сключени три допълнителни споразумения, с които се е получило оскъпяване от почти 10 милиона лева.

Според договора от 2003 година, ако работите по него са започнали до три месеца след сключването му, не трябва да има увеличение на цената. Ако обаче дейностите се забавят с повече от три месеца, стойността на машините скача с 0,25 на сто месечно. Пропуск, който открили от финансовата инспекция, е, че никъде в договора не е било записано каква е гаранцията за оборудването.

Нарушенията по проекта не свършват с договорите за изграждането, проектирането и доставката на оборудване. Нередности са открити освен това и при почти всички договори за консултации и анализи.

Вирни се горе