Над 20 винени производители ще се състезават на Трифониада в Златоград

Над 20 винени производители ще се състезават на Трифониада в Златоград

Над 20 винени производители ще се състезават на конкурс на традиционната “Трифониада” на 12 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. За гостите на празника в Стария град са предвидени дегустации на вина, а вотът на посетителите ще определи наградата на публиката в конкурса за винопроизводител. Етнографският комплекс и хотелите в Златоград са пълни с туристи през февруари, като продължават резервациите за празничните дни около Сирни Заговезни, Тодоровден, 3 март, посочи пред БТА инж. Александър Митушев, управител на комплекса. Според него туристическият бранш усеща съживяване след отлива на туристи около пандемията.

Провеждащият се традиционно около Трифоновден празник на виното в Златоград ще се състои на мегдана в Стария град, при спазване на противоепидемичните мерки. Откриването на Трифониада е от 11 часа с ритуал по зарязване на лозята. Конкурсът за винопроизводители ще представи “напитката на истината” от различни региони на страната, включително и от Златоград. Голямата награда е съд за ферментация и съхранение на вино с вместимост 200 литра. Празникът ще продължи с вечерна програма.

В Етнографският комплекс се наблюдава активизиране на резервациите за февруари и март. Програмата на комплекса включва карнавални игри на Сирни Заговезни, Кушии за Тодоровден, а за 3 март се подготвя възстановка на събития от хайдушкото движение. Хотелиерите прогнозират ръст на туристи през следващите месеци и пролетта, съдейки по оживлението по отношение на резервациите.

Вирни се горе