Над 180 жени се прегледаха за рак на гърдата и заболявания на щитовидната жлеза

Над 180 жени се прегледаха за рак на гърдата и заболявания на щитовидната жлеза

Над 180 жени се прегледаха за рак на гърдата и заболявания на щитовидната жлеза в съвместна кампания на РЗИ и Ротари клуб – Смолян.

В дните от 10 до 13 май 2022г. над 180 жени се прегледаха за рак на гърдата и за заболявания на щитовидната жлеза в организираните прегледи от РЗИ и Ротари клуб – Смолян, които са част от инициативите за отбелязване на 70-та годишнина на здравната инспекция. Ехографските изследвания са извършени от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова, специалисти по образна диагностика от гр. София.

Прегледани са предварително записаните 183 жени на възраст от 19 до 75 год. При 108 от тях не са открити патологични промени на млечните жлези, а при 34 щитовидната жлеза е в норма. При останалите са регистрирани различни изменения, без злокачествени образувания.

Всички пациентки са информирани за значението на ежегодните профилактични прегледи относно ранната диагностика и лечение на рака на гърдата. Дадени са препоръки за динамично проследяване с ултразвук 1 път годишно на пациентки с малки кисти /под 15 мм/ и два пъти годишно при по-големи. Жени с фиброаденом се проследяват 2 пъти годишно с цел преценка на размера и характеристиката на образуванието. Според специалистите профилактичните прегледи снижават рязко риска от развитие на заболяване

Вирни се горе