Над 100 бурканчета с мед бяха осветени в Смолян от архимандрит Висарион

Над 100 бурканчета с мед бяха осветени в Смолян от архимандрит Висарион

С особена тържественост днес бе отслужена св. божествена Литургия и бяха осветени над 100 бурканчета с мед в храм „Св. Неделя“, Смолян, почитайки празника на св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец. Богослужението бе възглавено от председателя на храма архиерейския наместник архимандрит Висарион.

Негово Високопреподобие служи заедно с енорийския свещеник иконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество. Помощници им бяха иподяконите Валери, Илия и Иван. Красивото песенно озвучаване на Литургията бе на църковния хор с диригент Росица Казалиева. На два пъти всички заедно духовници, хор и богомолци изпълниха молитвите „Символът на вярата“ и „Отче наш“. По време на Литургията бе дадено свето Причастие на дечица и възрастни, предварително подготвени с пост и изповед.

Всички богомолци имаха възможност да преминат, да се поклонят, да се помолят и благодарят на св. Харалампий Чудотворец пред неговата икона и частица от светите му мощи, специално украсени за празника с красиви живи цветя. Над донесените от тях повече от 100 бурканчета с мед архимандрит Висарион прочете специалната молитва за освещаване на меда с призив към Господа: „Ти, който правиш чудеса и си милостив, с небесното си благословение освети този мед и му дай всесъвършена действена благодат, та всеки, който вкуси, приеме или яде от него, да намери благополучно здраве и насита от тая храна, а така също да се изпълни от всяко друго благо.“ Прочетени бяха стотици имена за здраве и благоденствие. След това архимандрит Висарион и иконом Запрян направиха кръстчета над всеки буркан с мед. Осветени бяха и принесените петохлебия. Архимандрит Висарион измоли мъченика Чудотворец по неговите молитви Бог да дарува мир и успехи на тази енория, този град и целия свят. Осветеният мед може да си приема като лекарство през цялата година.

Иконом Запрян Шиков припомни житието и мъченическия подвиг на св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който не се страхувал от смъртта да защитава вярата си, обгрижвал с любов и преданост голямо паство. Пострадал в 198 година на 113-годишна възраст в защита на Христа. В предсмъртния си час се помолил за всички: “Господи, Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!”

Архимандрит Висарион честити празника и пожела Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат над всички нас, домовете ни и чадата ни.

Завладяващият, умилителен духовен празник завърши с изпълнението на „Многая лета“.

Росица Примовска

Вирни се горе