Наблюдаваме частично слънчево затъмнение

 Наблюдаваме частично слънчево затъмнение

25 октомври ще бъде най-тъмният ден от годината. Днес ще наблюдаваме третото слънчево затъмнение за 2022 г. Луната ще закрие частично слънчевият диск, а явлението ще може да се наблюдава и у нас.

Явлението се случва по новолуние. Наричат го още "Черна Луна". Пикът ще е след 13:40 и явлението ще приключи в три следобед.

Слънчевите затъмнения винаги предизвикат интерес сред хората, но трябва бъдем изключително внимателни, когато ги наблюдаваме, за да не увредим зрението си.

“Не е добре за очите да се наблюдава с невъоръжено око, както и с телескоп без филтър. Използват се специални очила, задължително със слънчеви очила или през филтър, ако се наблюдава през телескоп задължително се слага филтър на телескопа, ако се прави проекция", заяви Свежина Димитрова, директор на Варненската обсерватория, цитирана от Българската национална телевизия.

За проекция на слънчевото затъмнение може да служи и една обикновена решетъчна лъжица. Насочвате я на ръка разстояние към затъмнението, далеч от окото и наблюдавате явлението в безопасни домашни условия.

Това явление може да се наблюдава седем пъти в рамките на една година.

Вирни се горе