Наближава Великият пост - да се подготвим за покаяние и смирение!

Наближава Великият пост - да се подготвим за покаяние и смирение!

Светата Православна Църква е отредила Великият пост да започне след Неделя Сиропустна, Сирни заговезни, когато сме дали и поискали прошка от нашите близки.В този момент душите ни са настроени молитвено и смирено, тъй като сме споделили това, което измъчва съвестта ни.

Великият пост е наречен още Света Четиридесетница и продължава седем седмици, които предхождат най-големия християнски празник Възкресение Христово.Те са утвърдени по примера на Иисус Христос, който е прекарал 40 дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човечеството.Този период в никакъв случай не трябва да се възприема като време за хранителна диета . Това е време, когато е добре да преосмислим поведението си, да се покаем и „очистим” от греховете и да се смирим.Към това духовно въздигане ни насочва църковната традиция, която е постановила всяка седмица от поста да се посвети на някакво събитие или личност.

През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни.Тогава се освещава вареното жито в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

През втората седмица се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е посветена на Светия Кръст,за да напомня на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя, а и да им даде сили да продължат поста. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол. В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята – Преподобната Мария Египетска – ярък пример за покаяние..

Съботата от шестата седмица на Великите пости – Лазаровден, е посветен на възкресението на Лазар. Христос го извел от гроба и го върнал към живота. Шестата неделя – Цветница или Връбница е посветена на тържественото влизане на Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе