На Велики петък беше отслужено траурното последование Опело Христово в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково

На Велики петък беше отслужено траурното последование Опело Христово в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково

На Велики петък, 3 май, Православната църква отбелязва кръстната смърт на Господ Иисус Христос. Унижен, с трънен венец, облечен в багреница, поел по мъченическия път към Голгота,за да изкупи греховете на цялото човечество.

На този ден Творецът на Вселената, Създателят на живота е погребан като смъртен. Затова днес всички скърбим, както Неговите апостоли и последователи преди две хиляди години.

След залез слънце, в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково се отслужи траурното последование Опело Христово, предстоявано от Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с него съслужиха йеромонах Евтимий от манастира „Св. Троица” – Кръстова гора , свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма и отец Димитър Михайлов.

В центъра на Божия дом, на специално подготвена маса /кувуклия/, бе поставена св.Плащаница. Тя бе тържествено изнесена на вечернята от св.олтар и край нея бе изпълнено Христовото Опело.Духовници и църковни певци изпяха трите погребални статии, а мнозина миряни пригласяха.

По традиция в края на богослужебното последование бе извършено погребално шествие с Христовата плащаница.Под звуците на траурен камбанен звън, духовниците я понесоха на ръце,а богомолците ги следваха, и заедно, в мълчание и тъга,обиколиха храм „Св. вмчца Неделя”. Така символично бе изпълнена скръбната процесия с Тялото Господне. Християните съпреживяха погребението Христово като на близък човек, и минавайки под св. Плащаница, отново влязоха в Божия дом.

С пастирско слово към вярващите се обърна епископ Висарион:” Чрез Кръстната смърт на Сина Божий е потъпкана смъртта и Божията милост се дарува на хората, каза той.- Смъртта възвестява нечуваното дело, което извърши Бог- Светата Троица. Гробът, заключил в себе си Извора на живота, стана живоносен и възглася безмълвна проповед, и човечеството е призвано да я чуе, за да живее. Слово на любов, любовта на Твореца към Своето творение, звучи в тази проповед, любов към грешния и неблагодарен човек.”

Владиката призова да живеем чрез Църквата, защото Божията благодат в нея е неизчерпаема, и да помним, че християнският живот е живот в Светия Дух! Той благослови миряните, които се разотидоха, размишлявайки за доброволната саможертва на Спасителя.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе