На Велики петък беше отслужено последованието Опело Христово в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково

На Велики петък беше отслужено последованието Опело Христово в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково

На Велики петък, 14 април, Православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос. На този ден се припомнят великите страдания на Божия син – съден, поруган, бит с плесници, облечен в багреница, подиграван, с наложен на главата му трънен венец, понесъл тежкия кръст към Голгота на разпятие,. принесен в жертва за греховете на цялото човечество. На Велики петък умира на кръста, след което е погребан в пещера, пред която властите поставят стража и огромен запечатан камък на входа.

След залез слънце, в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково се отслужи последованието Опело Христово, възглавено от Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия В богослужбата участваха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и свещеник Димитър Петров.Опелото се изпълни край св. Христова Плащаница, поставена в средата на храма и представляваща символичния гроб на Спасителя, след свалянето му от кръста.Духовници , църковни певци и хористи при храма, изпяха трите статии на последованието, а голяма част от миряните пригласяха.

С лития бе изнесена св. Плащаница, с нея се обиколи църквата и така бе изпълнено траурното шествие.

В края на богослужението епископ Висарион се обърна към народа с пастирско слово:” Чрез Кръстната смърт на Сина Божий е потъпкана смъртта и Божията милост се дарува на хората, каза той.- „Смъртта възвестява нечуваното дело, което извърши Бог- Светата Троица. Гробът, заключил в себе си Извора на живота, стана живоносен и възглася безмълвна проповед, и човечеството е призвано да я чуе, за да живее. Слово на любов, любовта на Твореца към Своето творение, звучи в тази проповед, любов към грешния и неблагодарен човек.”

Архиереят призова да живеем чрез Църквата, защото Божията благодат в нея е неизчерпаема, и да помним, че християнският живот е живот в Светия Дух!

През целия скръбен ден, множество миряни дойдоха в храма, за да се поклонят на Христовата плащаница, като изразяваха с това своето смирение и преклонение пред Спасителя. За голяма радост сред тях имаше и много деца, и младежи. Те отнесоха със себе си надеждата за наближаващото Възкресение и китка цвете за здраве и благословение на дома.

Сийка КЕТЕВА

razpeti

Вирни се горе