На Въведение Богородично Смолянски епископ Висарион възглави Архиерейска св. Литургия в едноименния храм в с. Полковник Серафимово

На Въведение Богородично Смолянски епископ Висарион  възглави Архиерейска св. Литургия  в едноименния храм в с. Полковник Серафимово

На 21 ноември Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Въведение Богородично. В този ден благочестивите родители на Дева Мария, Йоаким и Анна, завеждат тригодишната си дъщеря в йерусалимския храм и така изпълняват обета си да я посветят на Бога. Всички са радостни, а малката Мария сама изкачва 15-те стъпала към храма, за да засияе по-късно като „прекрасна зора”, от която изгрява Слънцето на правдата.

С не по-малка радост посрещнаха празника енориаши и гости на смолянското село Полковник Серафимово, които съучастваха в Тържествената св. Литургия.Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха: свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество,енорийският свещеник Димитър Одаджиев и свещеноиконом Димитър Куцев.

Молитвените слова и литургичните песнопения извисиха духовно дошлите миряни, които единомислено изповядаха Символа на нашата спасителна православна вяра и казаха просветляващата ума Господня молитва „Отче наш”. Една част от богомолците се бяха подготвили с пост и покаяние, и пристъпиха със страх Божий към светите Тайни, като се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В светата Литургия участие взеха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, кметът на селото Христо Мусорлиев, бизнесменът-серафимовец Спиро Чавдаров, общественици.

В края на богослужението епископ Висарион се обърна към присъстващите с пастирско слово:“При храма Мария се научила да чете и пише, прекарвала времето си в молитва, духовни песни, четене на словото Божие и в ръкоделие. И най-важното израствала духовно. Така тя се подготвила да стане Майка на Спасителя на човечеството –Иисуса Христа.

Братя и сестри, днешният празник е избран от Светата Православна Църква и за празник на Християнското семейство и православна младеж и той издига пред нас образа на истинските родители-християни. Истински родители са не тези християни, които се грижат да натрупат материални богатства – имоти, пари, власт, охолен живот за своите деца, а тези, които разпалват в душите на децата си обич към вечното, небесното, божественото.“

Владиката честити празника и преподаде Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

. mutropo

horata

popove

Вирни се горе