На Томина неделя епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в храм”Св. вмчца Неделя”- кв. Райково

На Томина неделя епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в храм”Св. вмчца Неделя”- кв. Райково

На 23 април, втора неделя след Възкресение Христово, Православната църква чества свети апостол Тома с празника Томина неделя. Той е един от 12-те Христови ученици, когото заради прилика с Христос, наричали Близнака. Един от епизодите в житието на светеца е известен като „Уверението Томово”.

В него се описва как Тома не повярвал на разказите за възкресението Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови.

Томина неделя бе чествана с архиерейска св. Литургия в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион,викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма, и йеромонах Евтимий от манастира „Св. Троица” – Кръстова гора.

Миряните посрещнаха с радост своя архиерей, който е и предстоятел на райковския храм.Всички заедно, с благоговение в душите, съпреживяха отново Празника на празниците – Възкресение Христово.

Литургичните песнопения изпълниха църковният певец Петър Христосков и хористи.

В края на богослужението епископ Висарион произнесе пастирска проповед.”На този неделен ден – втори след Пасха- спомняме явяването на Възкръсналия Христос на Своите ученици – най-напред в отсъствието, а след това и в присъствието на апостол Тома, спомняме и неговото първоначално неверие, след което и неговото уверяване в Христовото Възкресение – подчерта архиереят. Едновременно с това чрез възпоминание на осмия ден в тази неделя празнуваме и обновяваме спомена за Христовото възкресение, като по този начин то по-дълбоко и по-живо да заседне в нашето съзнание като най-велико събитие в цялата мироспасителна история.”

Владиката призова „да се молим, за да не отслабва вярата ни и да се прибижим до тези, които са повярвали, без да са видели. Да съзерцаваме с очите на вярата, за да усещаме пасхалната топлина, защото Господ Иисус Христос е сред нас и ще бъде до свършека на света”.

Духовното събитие завърши с поздрава на епископ Висарион: „Христос Воскресе” и отговора на миряните: „Воистина Воскресе!”

Сийка КЕТЕВА

tominata

tomina

nedelia

tonata

Вирни се горе