На тържествена сесия на Общински съвет връчиха звания „Почетен гражданин на Община Девин“

На тържествена сесия на Общински съвет връчиха звания „Почетен гражданин на Община Девин“

Днес, на тържествена сесия на Общински съвет Девин бяха връчени звания „Почетен гражданин на Община #Девин“.

Отличени за изключителен принос за развитието на община Девин са Стефан Ашиков (посмъртно) и инж. Стоил Кълвачев. За дългогодишна общественополезна дейност званието получиха Анастас Чуртов (посмъртно),Трендафил Трендафилов (посмъртно), Д-р Юлка Такева (посмъртно), Д-р Михаил Калнев, Д-р Севделин Яръмов, Д-р Иванка Михайлова, инж. Стефан Манолов и Манол Ташков.
Почетните знаци бяха връчени от председателят на Общински съвет – Девин Наташа Василева, а удостоверенията от кмета на община Девин Здравко Иванов.

Началото на сесията бе дадено с химна на Родопите "Бела съм бела юначе", в изпълнение на народната певица Вера Башова и гайдарят Емил Чолаков, след което прозвуча химнът на Република България и химна на Девин.

"Отличията се връчват на хора, които с мечтите и делата си движат света напред, увличат, възпитават и вдъхновяват. Горда съм от възможността на местната власт да засвитеделства уважение към тези граждани от общината, които вярваха, че най-важното в живота е да се опиташ да помагаш на хората около теб и да правиш важни и смислени неща за мястото, в което живеят ", заяви встъпителното си слово председателят на ОбС-Девин Наташа Василева, след което пристъпи към подробното представяне на отличените и връчване на почетните отличия. Преди това, със ставане на крака и едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите лица удостоени със званието.

От своя страна, наградените и техните наследници благодариха за оказаната чест, като видимо бяха развълнувани.

Отличените медици получиха и цветя от колектива на МБАЛ - Девин, като те им бяха поднесени от д-р Мохамед. Почетен плакет и поздравителен адрес бе поднесен на инж. Манолов и от името на Националния съюз на ловците и риболовците, като той му бе връчен от инж. Стилиян Герасков.

Предложението за да се присъдят званията „Почетен гражданин на град Девин“ бе на кметът на Община Девин Здравко Иванов.

„За мен е чест и привилегия, че като кмет на общината имах възможността да предложа на Общински съвет – Девин да приеме решение, с което да удостои видни жители на нашия град със званието „Почетен гражданин на град Девин“. За съжаление някои от тях получават заслуженото признание посмъртно, но те са оставили трайни следи с дейността си за развитието на града и общината ни и ние сме длъжни да ги отличим, защото историята помни и те никога няма да бъдат забравени. Радвам се, че сред нас са техните близки и роднини и че днес ще покажем уважението си към тях, както и към хората, които заслужено са отличени днес“, обърна се кметът на Девин, към присъстващите на тържествената сесия.

Иванов, сподели още, че към предложението е пристъпил, след като до него и председателят на Общински съвет – Девин Наташа Василева е получено писмо от поета Емил Енчев, с което предлага да се отличат видни граждани на общината.

„Със сигурност има и още доста видни жители на общината, които заслужават и техните имена да бъдат вписани в Почетната книга на нашият град и съм сигурен, че и те ще намерят своето подобаващо място в близко бъдеще. Поредната крачка е направена и Ви уверявам, че ще продължим в тази посока“, добави Иванов.

Кметът на Девин поздрави всички отличени, както и присъстващите с настъпващите Коледни и Новогодишни празници, като им пожела крепко здраве и щастие.

С пожелания за здраве и пожелания за дни изпълнени с обич, мъдрост и разбирателство към всички присъстващи в залата и техните близки, тържественото заседание на Общински съвет в Девин бе закрито от председателят му Наташа Василева.

Мотивите, с които са отличени видните граждани, като „Почетен гражданин на Община Девин“

• Стефан Ашиков (посмъртно) – работил повече от десет години за затвърждаване на започнатото от Игор Юруков - най-успешният кмет на община Девин, „вторият Юруков", както го наричат хората, допринесъл с труда си за сегашния облик на общината.

• Анастас Чуртов (посмъртно) – художник, чиито портрети красят залите на НЧ „Родопска просвета" с емблематични картини, украсяващи портретния наивитет от Девин и Девинските люде. Неговите картини са впечатляващи и внушителни.

• Д-р Михаил Калнев

• Д-р Петър Дечев

• Д-р Севделин Яръмов

• Д-р Иванка Михайлова

• Д-р Юлка Такева (посмъртно)

Те са емблема на Девинското здравеопазване и са спасили хиляди човешки животи, за да го има Девин.

• Стефан Манолов – бивш директор по дивечовъдството и риборазвъждането в Министерството на горите и дългогодишен радетел на Родопа планина, който обича родопчани и помага за развитието на красивия ни роден край. Човекът, който създава представително Ловно-риболовно стопанство „Извора” в Девин и става негов първи директор.

С основен принос за модернизацията в дивечовъдството и ловните стопанства и изключителен принос за развитие на ловния туризъм в района.

• Стоил Кълвачев – най-успешният и дългогодишен директор на бившия дървообработващ завод, човекът, който като ръководител най-много държи и уважава трудовите хора. Като председател, после и като кмет на община Девин, той довършва започнатото от Стефан Ашиков, за да получи градът ни сегашния си облик.

• Трендафил Киров – „директорът“, както е известен в града, отдал 30 години – целия си професионален стаж до пенсионирането си, за обучението и възпитанието на децата на Девин и района, както и за престижа на средното училището в града. Награждаван с ордени, медали и отличия като дългогодишен директор и общественик.

• Манол Ташков – „бай Манол“, както всички го наричаме. Доайен на родопската гайда в областта, единственият жив гайдар от първия оркестър „Сто каба гайди“, лауреат на множество награди на фолклорни събори и тържества. Има съществен принос за съхраняване и популяризиране на родопската каба гайда, народните инструменти и читалищната дейност , за прослава на родния край.

dok

kmeta

Вирни се горе