На официална церемония новият областен управител на Смолян Недялко Славов встъпи в длъжност

 На официална церемония новият областен управител на Смолян Недялко Славов встъпи в длъжност

На кратка церемония в Областна администрация инж. Димитър Кръстанов предаде символично ръководството на новия областен управител на Смолян Недялко Славов. Това стана днес в присъствието на народни представители, двамата заместник областни управители, кмета и заместник кмета на община Смолян, кметове на населени места, колектива на Областната управа, представители на медиите и общественици. На церемонията новият губернатор получи символичния ключ на Областна администрация. „Много ми се иска този ключ да има още едно символично значение, да бъде ключ към сърцата на родопчани в името и за благото на които трябва да работим всички ние. На добър час!”, каза инж. Димитър Кръстанов при предаването на властта.

„Гледаме единствено и само напред без да пилеем енергия в реваншизъм. Търсим общите каузи, обединяваме усилията си в постигане на целите и приоритетите, които са важни за нашия регион”, заяви Недялко Славов. Той подчерта, че негова основна задача като областен управител ще бъде в държавната политика да намират отражение проблемите на Смолянска област. В тази връзка изрази задоволство, че в управленската програма на българското правителство е залегнало създаването на специална Инвестиционна програма за изостанали, слабо населени, планински и гранични райони, като Родопите и че ще се разчита на тази основа да се реализират проекти и инициативи, които да бъдат предпоставка за по-сериозно социално-икономическо развитие на региона. В своята работа, г-н Славов залага на открито и прозрачно управление, с достойно и равнопоставено отношение и добър диалог с всички институции, представители на медиите, НПО-та и гражданското общество. Не на последно място, г-н Славов ще държи и на връзката си с хората, за които е важно да усетят управлението близо до себе си и подкрепата на държавата. Накрая Областният управител благодари на инж. Димитър Кръстанов за неговото коректно държавническо поведение и за това, че съвместно са успяли да осигурят приемственост, която да не позволи смяната на областния управител да се отрази на текущите задачи, които предстоят за изпълнение.

От своя страна инж. Кръстанов представи акценти от свършеното през неговия мандат. Той подчерта постигнатите резултати по отношение на няколко реализирани пътни обекти, както и включването на път ІІ-86 в разширената Трансевропейска транзитна мрежа. Той отбеляза като пълноценно съвместното участие на целия административен екип в Комитета по наблюдение по ОП ЕТС 2007-2013 г. и в Програмния комитет на същата програма за периода 2014-2020 г., в Комитета по наблюдение по ОП „Околна среда”, както и в Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Като значим успех, инж. Кръстанов посочи и членството на област Смолян в Международната организация на планинските райони „Евромонтана”. Инж. Кръстанов акцентира и върху включената в ОП ЕТС Гърция-България 2014-2020 г. трета ос за подобряване достъпността в трансграничните зони, по силата на която са предвидени 34 200 000 евро за рехабилитация и развитие на пътния участък от Средногорци до Димарио и Меливия. Около 20 млн. са средствата привлечени по Публично инвестиционната програма, в т.ч. за град Смолян. Има и нови активности, свързани с възможността да се използват ресурсите, съдържащи се във финансовия инструмент ВОМР. Едновременно с това инж. Кръстанов увери, че е напреднал процеса по подписване на договорите за зимното поддържане на Републиканската пътна мрежа и не следва да има притеснение относно снегопочистването през есенно-зимния сезон 2014/2015 г. В последния работен ден от седмицата инж. Кръстанов събра екипа и им благодари за добрата съвместна работа. Колаж с фотоси от негови срещи по повод значими събития и ламинирано послание с думи на признателност пък му подариха работещите в Областната администрация. На церемонията присъстваха тримата депутати от Смолянска област – д-р Даниела Дариткова/ГЕРБ/, Дора Янкова/БСП – лява България/ и Петър Кадиев/АБВ/, кметът на Смолян Николай Мелемов, зам.-кметът Марин Захариев, кметът на община Златоград Мирослав Янчев, общински съветници, директори на институции и служителите на областната администрация.

Вирни се горе