На Голяма Богородица,епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично”- Чепеларе

На Голяма Богородица,епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично”- Чепеларе

Днес, 15 август, когато Православната църква отбелязва паметта на славното успение на Божията Майка, храм „Успение Богородично” в Чепеларе отпразнува храмовия си празник. Множество боголюбиви християни се събраха в Божия дом, за да отдадат почит на Света Богородица,която целият свят нарича „Майка на Църквата, Майка на християните, Майка на всекиго едного от нас”.

Божествената архиерейска св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество,иконом Димитър Куцев и свещениците Димитър Петров, който е предстоятел на храма, и Апостол Аролски.

С искрена духовна радост миряните съучастваха в богослужбата и отправиха обща молитва към Владичицата на света и всякога Дева Богородица.Всеки бе дошъл на празника със светла надежда да получи подкрепа и милост от Преславната. Светата Литургия бе тържествена, вдъхновяваща и емоционална, за което допринесоха архиерейското служение и прекрасните песнопения, изпълнени от църковни певци, духовници и хористи.Празника уважиха кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, зам.-кметовете Антоанета Аговска и Стоян Кузмов, общественици. В прочувствена атмосфера миряните единодушно изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш”.

В края на св. Евхаристия, викарният епископ причасти тези, които се бяха подготвили за Св. Тайни Христови с пост и молитва.След това се обърна към богомолците с благо слово: „Пресвета Богородица е извор на светлина, врата за вечния живот, неизтощима река на милосърдие, неизчерпаемо море на духовни богатства и спасителни чудеса”- каза той. С чувство на гордост поясни, че Божията Майка от всички е възпявана, защото е всеблага, човеколюбива, нравствено извисена и усърдна молитвеница за всички молещи й се.Затова се обръщаме към нея с думите:Пресвета Богородице, помагай ни! Архиереят насърчи всеки, според силите и възможностите си, да й подражава в нейните добродетели и чрез това да напредва пред Бога за лично спасение и вечен живот.

Духовното събитие завърши с водосвет и гръмко многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков.След което, епископ Висарион преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и раздаде парченца анафора.След богатата духовна трапеза, присъстващите бяха поканени на братска обща трапеза с приготвени два вида благословени ястия.

Сийка КЕТЕВА

hor

boran

cerc

Вирни се горе