На Архангеловден – църквата „Св. Архангел Михаил” в с. Чокманово чества своя храмов празник

	 На Архангеловден – църквата „Св. Архангел Михаил” в с. Чокманово чества своя храмов празник

На 8 ноември православните християни почитат светите ангели и техния водач – св. Архангел Михаил, който стои до Божия престол и чието име означава „Кой е като Бога”. Днес храмов празник чества едноименната църква в смолянското село Чокманово.По този повод Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия. Владиката е втори викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. В службата участваха: свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, председателят на храма отец Иван Василев и свещениците Васил Маджаров и Димитър Одаджиев.

Тържествен камбанен звън призова енориаши и гости на селото на Божествената св. Литургия. 141-годишният храм бе украсен с цветя и озарен от радостта на боголюбивите християни, дошли с вяра и надежда да измолят от водача на светите ангели закрила и подкрепа.Песнопенията бяха изпълнени от хористи и църковни певци, а въодушевени миряни припяваха.Всички заедно, с едно сърце и с едни уста, изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Празника уважиха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев и зам.-кметовете на Община Смолян – Марин Захариев и инж. Марияна Цекова.

Традиционно, епископ Висарион се обърна към присъстващите с празнична пастирска проповед: „Православната църква вярва, че всеки човек има свой ангел –пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и тъжи за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

Братя и сестри, нека от душа и сърце се помолим на светите Ангели –„Началници на небесните воинства, ние недостойните, винаги ви молим с молитвите си да ни оградите под покрова на вашата невеществена слава, като запазвате нас, които коленопреклонно молим и викаме: избавете ни от беди, защото сте чиноначалници на висшите сили”./ тропар, гл.4/

Владиката честити от сърце празника и молитвено благопожела, под закрила на светите ангели, миряните да са здрави и изпълнени с радост и благодатни сили,.В края на богослужбата преподаде архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Духовното тържество завърши с водосвет и с многолетствие. За всички, дошли да вземат участие в празника, бяха подготвени благословени ястия.

popove

stefan

hora

visarion

Вирни се горе