На 9 март е Месопустна задушница

 На 9 март е Месопустна задушница

Седмица преди началото на Великия пост се отбелязва Вселенската Месопусна задушница. Нарича се така, защото се отбелязва ден преди Месни заговезни. Вселенска е, тъй като се извършва от цялата Православна църква. Освен това на нея се споменават не само нашите роднини, но и тези,които са починали в самота, без близки; както и умрелите от внезапна,неестествена смърт: по време на пътешествия, при пожари, от глад и студ.

На Задушница отидете на църква!

В този ден православните християни отиват на църква, тъй като на Задушница във всички храмове се отслужват общи панихиди. Запалват свещи за упокой и записват имената на скъпите си починали близки, за да ги прочете свещеникът в края на заупокойната служба. Духовникът прекадява и освещава поменната трапеза, след което присъстващите раздават донесената храна – милостиня за душите на починалите..

Прочетете молитва за починали!

Отворете „Православния молитвеник” – там след утринните молитви следват молитвите за живи и за починали. Никой да не се лени да се моли за отишлите си от нас близки, тъй като те вече нищо не могат да направят за себе си. Един ден и ние ще минем през вратата на смъртта и ще се нуждаем от молитвите на живите като от хляб и вода.

Помолете се на гроба на вашия близък!

След общата панихида в църква обикновено се отива на гроба, за да се оплеви тревата, да се запали свещ, да се поставят или посадят цветя - гробът да не изглежда занемарен и забравен. Като поменавате починалите си близки на гробището, не оставяйте върху гроба никакви хранителни продукти – това са езически обичаи, които нямат нищо общо с православната традиция. Най-доброто,което може да направите за скъпите си покойници, е да прочетете за тях заупокойна молитва или да извикате свещеник да я прочете, да помолите Господ да им прости всички грехове и да ги приеме в небесното Си царство.

Вирни се горе