На 86-годишна възраст почина Бай Манчо, известен като "ловецът" на вода и майстор на чешми

На 86-годишна възраст почина Бай Манчо, известен като "ловецът" на вода и майстор на чешми

На 86- годишна възраст почина Бай Манчо, известен като "ловецът" на вода и майстор на чешми за хаир.

Замфир Манчев е починал снощи, малко преди полунощ, след като през последните месеци се е борил със здравословни проблеми.

“Докато съм жив и мога да се движа, ще търся вода из планината, тя е нужна на хората не само във физическия смисъл, но и в духовния - измива греховете на всички, защото всички сме грешни, гаси мъките, ободрява сърцата”, разказваше приживе 86-годишният Замфир Манчев от Смолян. Старецът, който е известен като бай Манчо, непрестанно търсеше води из планината, каптираше ги и правеше чешми за хаир.

Бай Манчо е носител на наградата “Достоен българин” на в. “24 часа” за 2014 г. Възрастният родопчанин възкликна тогава, че е поразен от вниманието, което е получил, и възможността да види и поговори с тогавашния премиер на България.

Бай Манчо търсеше вода из баирите с две завити под прав ъгъл пръчки от месинг, защото този материал хващал биомагнитните вълни по-добре. Иначе пръчки, или багети, можело да му бъдат и сурови дървени клечки, но не били толкова добър “предавател”, казваше родопчанинът.

Поклон пред паметта му!

Екипът на Smolyannews.com поднася искрени съболезнования на близките!

Вирни се горе