НА 7 ЮЛИ ЗАПОЧВА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДОКУМЕНТАЛЕН РОДОПИ ФИЛМ ФЕСТ

НА 7 ЮЛИ ЗАПОЧВА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДОКУМЕНТАЛЕН РОДОПИ ФИЛМ ФЕСТ

С второто си издание Международният Документален Родопи Филм Фест /РИФЕ/ се утвърждава като устойчив многокомпонентен фестивал, който предоставя на българската публика свободен достъп до висококачествено международно, регионално, национално и локално филмово съдържание. В рамките на шест фестивални дни, в периода 7-12 юли, над 45 филма от цял свят ще бъдат представени пред зрителите в Смолян и гостите на фестивала с вход свободен. Ще бъде проведен специализиран образователен уъркшоп за студенти по документално кино под менторството на изявения документалист Светослав Драганов.

Основни акценти от програмата на РИФЕ:

07.07.2022 / Официално откриване с филма „Воев” – реж. Биляна Кирилова, България, 77’, 2022 и new wave & electro pop вечер със Светослав Тодоров (Indioteque)

8-10.07.2022 / Прожекции на филмите от международните конкурси за късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми

10.07.2022 / Официално закриване на фестивала с филма „Бетина“ – реж. Луц Пенерт, Германия, 107’, 2022 и концерт на фънк-джаз-етно формацията CINGA MANGA FUNK

11-12.07.2022 / Прожекции на филмите от програма „Ново българско документално кино“

Жури в състав Джеки Стоев, Валеска Гризебах, Владимир Каминер ще оценява филмите от пълнометражния и късометражния международен конкурс, а оценката на филмите от среднометражния международен конкурс е поверена на жури в състав Цветан Драгнев, Светослав Драганов и Кейт Ванович. Отличените филми ще получат и награди на обща стойност от 100 000 лева. Със съдействието на своите национални и международни партньори, Международният документален Родопи филм фест осигурява специални награди с материална стойност, която се изразява в технически услуги за следващ проект на авторите. Това е целенасочена политика на фестивала, която отговаря на задачата му да стимулира работата на талантливи документалисти и да им помага да развиват бъдещите си проекти. Надали има кинофестивал в България, който ще успее да зарадва толкова много наградените творци.

РИФЕ се провежда на 1000 метра височина в един от най-красивите български планински градове Смолян с гости от цял свят. Елате, за да се насладим не само на красотата на Родопите, но и на истинското изкуство.

Цялата информация за фестивала: www.rife.bg

Вирни се горе