На 4-и ноември е Архангелова задушница – да подготвим сърцата си за скръбния ден

На 4-и ноември е Архангелова задушница – да подготвим сърцата си за скръбния ден

На 4-и ноември, Архангелова задушница, във всички православни храмове ще се отслужат заупокойни литургии и общи панихиди за починалите. Традиционно, се отбелязва в първата събота преди Архангеловден, и е една от трите големи задушници през годината. Значението на думата „задушница” ни подсказва, че този ден е отреден за „душите”на наши близки и познати, „преселили се”в отвъдния свят. Този ден е скръбен, но и съкровен, защото ги споменаваме поименно в заупокойните служби в храма, палим свещи, посещаваме гробовете им и приготвяме раздавки – варено жито, хляб, плодове и др.

На този ден се отдава почит и признателност и към паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време

Днес, четейки Скръбните вести и Възпоменания, срещаме много трогателни признания на обич към отишлите си от този свят. Но същевременно долавяме и някаква горчивина от неизвършено добро към тях.Вярваме, че ще ни простят, а ние ще се молим Господ да опрости техните грехове.

Нека да почиват в мир и да е светла паметта им!

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе