На 31 юли са Богородични заговезни - постът започва на 1 август

На 31 юли са Богородични заговезни - постът започва на 1 август

На 31 юли са Богородични заговезни – последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост на 1 август. Той е един от четирите периода на молитва и телесно и душевно въздържание през годината.

Чрез двете седмици на пост – от 1 до 14 август, православната църква се подготвя за големите празници – Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Молебен канон на Пресвета Богородица.

Този пост датира от дълбока древност и е учреден в чест на Майката на Бог Слово, която преди своето представяне пред Господа, постила за нас, пише Св. Симеон Солунски.И допълва, че „тя бидейки свята и непорочна- не е имала нужда от този пост.Затова и ние днес сме длъжни да постим и да я възпяваме, като подражаваме на живота й”.По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великденския пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските/Коледните/ пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти.

Във вторник и четвъртък- варени без олио гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло.

На празника Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се консумира риба.

Материала подготви: Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе