На 25 януари Православната църква почита паметта на Св. Григорий Богослов, архиепископ Константинополски

На 25 януари Православната църква почита паметта на Св. Григорий Богослов, архиепископ Константинополски

Името означава "който бди" или "григорос" - бърз.

Св. Григорий е роден в селище при гр. Назианз, Кападокийска област. Той е син на епископ Св. Григорий Назиански и Св. Нона. Учил заедно със Св. Василий Велики в Атина.Двамата свързали най-тесните връзки на взаимно доверие и привързаност. Те могли да кажат за себе си:”С единомислие ходихме в Божия дом”/ Пс.54:15/

Църквата го почита като един от големите богослови, писатели и поети. Като архиепископ ръководил църквата в Цариград 12 години и се оттеглил в Назианз, където починал през 390 г. на 80 години.

Свети Григорий, Св. Василий Велики и брат му Св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на "тримата Кападокийци". Св. Григорий е майстор на словото и на стихотворната реч.

Сведения за неговия живот ни дават не само писанията на Св. Василий Велики и блажени Йероним, но и неговите собствени трудове, особено писмата и автобиографичните му стихове..

Църквата облажава св. Григорий като "Троически Богослов", като "таинник на Св. Троица". Тя пази и следва неговото богословско учение, което разкрива със словата на философстващия разум възвишените истини на апостолската проповед.

По отношение на християнската мисия всред славяните и на славянската писменост той трябва да бъде отбелязан като най-големият от древните отци любимец на св. Константин–Кирил Философ, който изучавал дори наизуст неговите произведения и написал похвала в негова чест.

.

Вирни се горе