На 24 юни Църквата почита Рождество на св. Йоан, Предтеча и Кръстител Господен /Еньовден/

На 24 юни Църквата почита Рождество на св. Йоан, Предтеча и Кръстител Господен /Еньовден/

Свети Йоан е роден в семейството на Елисавета и Захария, в планински град близо до Йерусалим. Той е братовчед на Иисус Христос и предшества неговото идване в света като Спасител.Раждането на двамата е истинско чудо.След като нашият Спасител се вселил в пречиста девическа утроба, в същото време е трябвало да се роди от неплодна св. Йоан Предтеча.Така едното чудо предхожда другото – преди Девата да роди Христос, остарялата ражда Предтечата на Христа.Това се случило, за видят хората свръхестественото раждане на остарялата, и да повярват в надестественото раждане от небрачна Девица. В тези две събития – по волята на Всемогъщия Бог, на когото се покорява всяко естество – начинът на раждането е победил законите на естеството.

Преданието разказва, че двете свети майки са се срещнали в дома на Елисавета. Едната вече е носила в утробата си своя син, а другата е научила благата вест от архангел Гавриил. “И откъде ми е това – да дойде при мене Майката на моя Господ? Могла ли съм да очаквам някога такова щастие? Могла ли съм да се надявам, че при мен ще дойде Тази, Която носи Носещия всичко, и че аз първа между хората ще поздравя Божията майка?”- възкликнала майката на Йоан Кръстител.

Необикновено е не само раждането на св. Йоан, а и неговото неповторимо служение.Бележит и единствен е неговият принос при покайната проповед и кръщаване на юдеите, за да се подготвят да посрещнат очаквания Месия – Христос.Също така неговото предназначение е да посочи Тогова, за когото е пророкувал на света.

Св. Йоан Кръстител е загинал мъченически на 34 години.Отличавал се с нравствена чистота, затова християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло.

Текста подготви: Сийка КЕТЕВА

.

Вирни се горе