На 2 февруари Православната църква чества празника Сретение Господне

На 2 февруари Православната църква чества празника  Сретение Господне

На 2 февруари Православната църква чества Сретение Господне - един от дванадесетте Господски и Богородични празници.Сретение от славянски език означава „среща” и на него се възпоменава четиридесетия ден от раждането на Господ Иисус Христос и срещата му с праведния Симеон и Анна пророчица в Йерусалимския храм. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

Светата Божа майка занесла Иисус на четиридесетия ден след раждането му в Йерусалимския храм, за да бъде посветен на Бога, съгласно Мойсеевия закон. Преминала ритуално пречистване,тя принесла в жертва две гургулици,както Законът изисква. Същевременно, духовно просветен в храма пристигнал и праведният старец Симеон, който от много столетия очаквал да види Христа – „Утехата Израилева”. Нему било обещано, че няма да вкуси смърт, докато не види Спасителя на света. Той поел Младенеца от ръцете на майка му и произнесъл пророческите слова:” Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците, и слава на твоя народ”,

Думите му означават, че сега може да прекрачи прага на смъртта и той не е страшен за него, защото видял своето спасение и спасението на човечеството.

На Мария праведникът предсказал целия живот на Иисус –благодатния закон, който дава на хората, но и противоречията и споровете на учението му, както и на страданията, и на кръстната му смърт. В храма била и пророчица Анна и тя възторжено прославяла Бога. Така двамата, изпълнени със светия Дух, потвърдили, че младенецът е новороденият Месия.

В днешно време този празник е посветен на християнската религия и на срещата на боголюбивия народ с Господ, на Божия образ с Божие подобие.

Материала подготви: Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе