На 12 август във фоайето на РДТ ще си вземем последно сбогом с Христина Лютова

На 12 август във фоайето на РДТ ще си вземем последно сбогом с Христина Лютова

Всеки може да се поклони пред урната с тленните останки на емблематичната родопска певица

На 12 август , сряда, във фоайето на РДТ – Смолян, от 10.30 до 12.30 ч. ще се състои поклонение пред урната с тленните останки на Христина Лютова, почетен гражданин на Смолян.

Емблематичната певица почина на 12 май т. г., 12 дни преди да навърши 80 години. Поради пандемията и понеже чакахме да отпадне карантината, правим поклонението три месеца след смъртта й, съобщи нейната дъщеря Марияна Павлова.

Последното желание на певицата е било да бъде кремирана и прахът й да бъде пръснат над Кайнадина в любимия й Смолян.

Христина Лютова беше една от емблематичните певици на Родопа планина, надарена с уникален глас, талант и характерен стил.Изпълнителката на “Планино, Стара планино” е родена на 24 май, 1940 г. в гр.Смолян. Завършва Райковската гимназия в родния си град. С красивия си родопски глас, двадесетгодишна, постъпва в ДА “Родопа"-Смолян, където пее цели 32 години като солистка и певица в хора. Обикаляйки родната планина, сама издирва и събира стотици народни песни, които изпълнява самостоятелно. Пее и в ансамбъл “Филип Кутев”, а по-късно 12 години е в състава на хора на "Големите български гласове".Създава и уникалното по рода си трио от контра алти „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна. Христина Лютова има издадени в голям тираж компактдискове с нейни песни. Изнася хиляди концерти в много държави по света. Със своите драматични, плътни и дълбоки изпълнения вдига на крака препълнените зали в Европа, Азия, Латинска Америка и др. и така разпространява родопската песен в много държави по света. През 1976 г. и е присъдено званието "Заслужил артист”.

Печели още много награди, златни медали от републикански прегледи и национални събори.

Творчеството на Христина Лютова ще остане вечно, защото е неподвластно на времето.

Вирни се горе