На 11 октомври е премиерата на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ в Чепеларе

На 11 октомври е премиерата на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ в Чепеларе

По повод 70-годишнината от смъртта на протойерей Евстати Янков, Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ издаде неговото жизнеописание: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.). Българският отец Йоан Кронщадски“. Община Чепеларе изцяло го финансира, като изкупи целия му тираж още по време на неговото отпечатване. Автор на книгата е Стефан Илчевски, редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева.

Жизнеописанието на отец Евстати преминава през много трудности и изпитания преди да стане реалност. Процесът по събиране на документи, спомени и снимков материал, както и тяхната обработка отнема близо три десетилетия и за съжаление повечето от учениците и духовните чеда на добрия пастир не доживяват до публикуването му. Но слава Богу, днес книгата вече е факт за радост на всички, които почитат протойерей Евстати Янков и искат да знаят повече за неговите милосърдни дела, проповеди и праведен живот. За появата й имат заслуга много хора, които работят за това всеотдайно и напълно безвъзмездно – монаси и монахини, служители в регионалните държавни архиви и общинските архиви, редактори, фотографи и художници, специалисти по графичен дизайн, дигитализация и обработка на снимков материал…

През всичките тези близо 30 години много свещеници, монаси и монахини молитвено подкрепят начинанието, като най-последователна е игумения Валентина Друмева /схиигумения Възкресия/. Тя никога не губи вяра, че жизнеописанието на отец Евстати рано или късно ще бъде завършено. Но това нямаше да се случи, ако не бяха прилежните му съвременници, приятели и духовни чада – Макариополски епископ Николай Кожухаров /1954-1981 г./, архимандрит доц. д-р Серафим Алексиев, свещеноиконом Петър Стоянов, протойерей Васил Шоков, Петър Маринов и Мария Манолова. Те полагат много труд и старание, за да опазят жив спомена за чепеларския пастир в следващите поколения, като оставят писмени спомени и материали за живота и дейността му. Безспорен е и приносът на всички 67 души, които ревностно пазят през изминалите 70 години своите спомени за любимия духовен наставник и пастир, баща, дядо и сродник, а впоследствие с радост и умиление ги споделят с автора.

Книгата започва с обстоятелствено историческо въведение, тъй като отец Евстати е рожба на местната православна, духовно-нравствена и образователна традиция, в която столетия наред се възпитават християните в Централните Родопи. Именно тя формира в него представата за добро и зло, праведност и греховност, святост и благочестие, изграждайки го като личност. Но заслугата за избора да продължи да следва тази традиция, да живее в нея и да я развива е изцяло на самия протойерей Евстати Янков. За написването на текста са използвани 127 съчинения, 18 публикации в интернет и 170 документа, които с малки изключения се публикуват за първи път. Историческата рамка, в която се представят събитията от живота на отец Евстати е базирана основно върху следните произведения: „Миналото на Чепеларе“ от Васил Дечев – том І и ІІ, „Хроника на родовете в Чепеларе“ от Костадин Караиванов и Иван Караиванов, „Миналото на #Чепеларе“ от Никола Михайлов и Илия Демирев – том ІІІ и „Българската православна църква и „народната демокрация“ (1944-1953)“ от д-р Даниела Калканджиева.

Жизнеописанието на протойерей Евстати Янков ще може да бъде закупено от Община Чепеларе и Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, както и от всички църковни книжарници и магазини, в които ще бъде разпространено. В Чепеларе то ще се продава в музеите, църквите и на общинската каса. Община Чепеларе ще даде възможност на всички жители и гости на града да го придобият с 20% отстъпка. В София се предлага в криптата на Руската църква „Св. Николай“ и в църковната книжарница в храм „Св. Седмочисленици“, а в Пловдив може да бъде намерено в книжарница „Паралингва“.

На 11 октомври 2022 г. – вторник, от 17.30 часа в салона на Народно читалище „Родопска искра 1880 – Чепеларе“, ще бъде представена книгата: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.). Българският отец Йоан Кронщадски“. На тържеството Община Чепеларе официално е поканила: епархийския архиерей – Пловдивски митрополит Николай, архиерейския наместник – Смоленски епископ Висарион, свещеници и монаси, богослови, роднини и потомци на отец Евстати. Разбира се, на събитието са добре дошли жителите и гостите на град Чепеларе, както и всички свещеници, монаси, монахини и християни от страната, които почитат отец Евстати Янков.

Вирни се горе