На 1-ви октомври Православната Църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1-ви  октомври Православната Църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1-ви октомври 910 г. Света Богородица се явила по чуден начин във Влахернския храм, намиращ се на брега на залива Златен рог.По време на всенощно бдение, когато всички се молели за избавление от врага, обкръжил Константинопол, тя се явила, придружена от ангели и светии.Божията Майка в небесна слава, молеща се, държала в прострените си ръце покров, символ на небесна закрила.

От едната й страна стоял св. Йоан Предтеча, а от другата – св. Йоан Богослов.В храма по това време се намирали и императорът и императрицата, както и множество богомолен народ.Между тях бил и св.Андрей със своя ученик Епифаний. Преизпълнен с духовна радост, св. Андрей се обърнал към ученика си и го попитал дали той вижда това чудно явяване на Пресветата Богомайка. „Виждам отче”- отвърнал Епифаний,...и се ужасявам!”Когато за чудото узнали и останалите богомолци, те били обзети от радостен трепет. С умилени сърца започнали да благодарят на Бога и да прославят Всемирната застъпница. Оттогава това чудно събитие се празнува ежегодно.По молитвите на Света Богородица, Константинопол се спасил от страдание и кръвопролития.

Материала подготви: Сийка КЕТЕВА

На сн./вляво/: Олтарна икона Покров Богородичен в едноименния храм, намиращ се в двора на Архиерейското наместничество -Смолян

Вирни се горе