МЗ разпореди временни противоепидемични мерки срещу коклюш

МЗ разпореди временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От утре до края на юли месец на територията на България се въвеждат временни протиовепидемични мерки срещу разпространението на болестта коклюш. Служебният министър на здавеопазването Галя Кондева подписа днес заповедта за въвеждане на мерките, които предвиждат засилен контрол в градини и училища, по-достъпна диагностика, превантивни мерки при бременни и пеленачета. Към момента регистрираните случаи на болестта са 843.

За бременните жени между 27 и 36 гестационна седмица включително като противоепидемична мярка МЗ препоръчва имунизация. Имунизацията ще е доброволна, еднократна и безплатна и ще се извършват в РЗИ-тата и посочени от тях болници. Информация за имунизациите, работно време и т.н. ще има на сайтовете на здравните инспекции.

При установен случай на коклюш РЗИ-тата ще извършват епидемично проучване и ще предписват мерки по отношение на болния, контактните му и външната среда. Ако такива случаи се установят в детски градини или училища, ръководствата следва да подобрят хигиенните мерки като проветряване, влажно почистване и др. Ще се провежда ежедневен скрининг при пропускане на децата и учениците за наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като децата с тези симптоми няма да бъдат допускани и ще се връщат след представена бележка, че не са заразно болни.

РЗИ-тата следва да информират и всички лечебни заведения и джипитата за възможността за поставяне на задължителната ваксина срещу коклюш като шесткомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит Б и хемофилус инфлуенце тип Б, както и на задължителна планова имунизация срещу пневмококи с 10-валентна конюгирана пневмококова ваксина от навършена 6-седмична възраст. Промените, които позволиха тази по-ранна имунизация, вече са обнародвани в Държавен вестник, обяви пред журналисти министър Кондева.

Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, пише още в заповедта.

Вирни се горе