Мюсюлманите честват Рамазан байрам

Мюсюлманите честват Рамазан байрам

Мюсюлманите в цял свят честват днес Свещения празник Рамазан байрам, с който приключват едномесечните пости.

Според традицията след сутрешната молитва мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, засвидетелстват им своето уважение, като им целуват ръка, искат прошка и се помиряват. Децата се даряват с дребни пари и лакомства. Посещават се и гробищата, където вярващите четат заупокойни молитви за мъртвите си роднини, посочва Дарик.

Това е празник на разговяването в чест на приключването на постите през месец Рамазан – деветия месец от мюсюлманската година (хиджра).

Празникът се чества от 624 г. Той няма постоянна дата, тъй като хиджра по същество е лунен календар, отчитащ точно 12 обиколки на Луната около Земята и има 354 дни. (33 години по хиджра съставляват 32 слънчеви години.) Рамазан байрам се пада през 2012 г. на 19 август, през 2013 г. на 8 август, през 2014 г. на 29 юли.

Едномесечното постене (саум) е много сериозно изпитание за мюсюлманите, тъй като налага пълно въздържане от храна, напитки, съвкупление и пушене от появяването на зората до залез слънце (ифтара). Според тяхната религия това е „средство да се постигне божията любов и човек да се научи да подчинява страстите и желанията си, да се бори с изкушенията".

На Рамазан байрам традиционно на трапезата се поднасят бонбони и много различни сладкиши. Най-усърдно се пости в последния ден на месец Рамазан – Арифе. Това е подготвителен ден преди празника и за вярващите има най-голяма благодат, посочи Ведат Ахмед. В последния ден на Рамазан се дава фитре (милостиня) на бедни хора и сираци. Минималната сума, определена за тази година от Главно мюфтийство, е 4 лева, изчислена на базата на един храноден на човек, обясни зам.- главният мюфтия. Той допълни, че размерът на милостинята се преизчислява всяка година в зависимост от икономическото състояние на съответната страна.

Вирни се горе