Музей на компютрите създават в училище в Смолян

Музей на компютрите създават в училище в Смолян

Музей на компютърната техника ще правят в Смолян. Инициативата е на Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“. Подреждането на музейната експозиция вече е вход, а целта е да се проследи развитието на компютърната, комуникационната и изчислителната техника през годините.

Със задачата се занимава главно инж. Светослав Димитров, който споделя, че в музея посетителите ще могат да оценят темповете на промяната в техниката. Учениците ще имат възможност да се докоснат до изучаваните технологии и на практика, възстановявайки старите компютри, допълнително да обогатят и затвърдят придобитите знания.

Ръководството на училището подкрепя идеята и призовава всички, които разполагат с излязла от употреба техника, да я дарят на училището. За да успеят ентусиазираните ученици и техният ръководител да създадат пълна колекция от реставрирани и работещи машини, се нуждаят от голям брой резервни части, електронни компоненти, инструменти и кабели.

От дефектиралите устройства те ще вземат само това, което е необходимо, за да „оживее“ компютърната история. Проявявайки грижа към природата и отговорност към техниката, неизползваемите елементи ще бъдат грижливо събирани в специални контейнери и предадени за рециклиране, съобщи Дарик.

Вирни се горе