Мустафа Карадайъ: Със законови инструменти ще пресечем рушенето на демокрацията и държавността в нашата родина

Мустафа Карадайъ: Със законови инструменти ще пресечем рушенето на демокрацията и държавността в нашата родина

Със законови инструменти ще пресечем рушенето на демокрацията и държавността в нашата родина, ще пресечем тези грозни процеси, които видяхме миналата година около изборите. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в с. Барутин на възпоменателен митинг в памет на жертвите от възродителния процес.

Нашата мисия е да пазим целостта на нашата родина България, да бъдем гарант за мира, сигурността и стабилността, гарант на демокрацията, посочи лидерът на Движението. На митинга присъстваха представители на ръководството на ДПС, депутати, кметове, главният мюфтия Мустафа Хаджи. Събитието е по повод годишнина от кървавите събития през март 1972 г., свързани с насилствената смяна на имената в Барутин и Родопите.

„Да има мир в Барутин, в Родопите, в нашата България, в нашия регион на Балканите, по целия свят, това е нашата борба. В името на тази борба и наша мисия ще бъдем единни, ще бъдем силни, ще завещаем тази сила и на идните поколения. Нека да бъде мир!“, допълни Карадайъ. Припомняйки събития, свързани с възродителния процес, лидерът на ДПС определи жертвите като „герои на демокрацията, които ускориха падането на тоталитарния комунистически режим“. Заедността е основната философия на българския етнически модел, чийто автор е Ахмед Доган, допълни Карадайъ. Заедността за нас не е абстракция, заедността е различните да бъдем заедно и всеки да отстоява своята идентичност, каза председателят на ДПС.

Отстояването на идентичността бе основен акцент в думите на ораторите на възпоменателния митинг. Тези хора са дали живота си, за да дойде демокрацията, следвайки техния път, трябва да имаме достойнството и честта да кажем кои сме, заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи по повод жертвите на събитията около смяната на имената. Ние сме тук векове наред, тук бяхме преди 50 г., тук сме днес, искаме да имаме свободата да се наричаме така, както са ни завещали нашите деди, допълни Хаджи.

Вирни се горе