Мустафа Караахмед , кмет на Борино: Общината няма дългове, финансово е стабилна

Мустафа Караахмед , кмет на Борино: Общината няма дългове, финансово е стабилна

Г-н Караахмед, какво наследство заварихте в Община Борино?

Финансовото състояние на общината и задълженията бяха около 500 хил. лв. В момента финансовите задължения са нула. Нямаме задължения, нито към фирми доставчици, нито към служителите на общинска администрация.

Какво успяхте да свършите досега от началото на мандата и какви са приоритетните ви области?

От началото на мандата подобрихме финансовото състояние на общината, въведохме малко ред и дисциплина, защото беше абсолютен хаос, да няма недоволни граждани, защото хората пътуват по 20 – 30 км и да може още същия ден да им се решават проблемите. Преди са чакали със седмици. Например човек с 5 лв. идва от село Кожаре за едно удостоверение и те му казват след 10 дни. За да няма такива ситуации, административното обслужване вече е подобрено. Разработихме и доста проекти. Приоритетите ни области са инфраструктурата – по Програмата за селските райони сме разработили за всички населени места различни проекти. Като започнем от периферията, водоснабдителните системи, които са в окаяно състояние – това са интернитовите тръби още от 60-те години, в селата Кожаре, Буйново и Ягодина. Разработили сме проекти късаещи общинската пътна мрежа. Проект от разклона за Ягодина до самото село Ягодина, Борино – Чала, Кастръкли – Борино и уличната мрежа в населените места, като ще кандидатстваме за всички населени места. В момента се разработват проектите за Ягодина и Буйново за самите населени места. Ще кандидатстваме и по ПУДООС за довършване на канализацията в Борино и изграждане на пречиствателна станция. Проектите са готови, очакваме одобрение. По наша информация до края на месец август ще се отвори Програмата за развитие на селските райони. По три проекта имаме право да кандидатстваме – по един проект от различните направления. Готови сме и при отваряне на програмата веднага ще ги подадем.

В сферата на туризма смятате ли, че Борино има потенциал и какви екоинициативи реализирате ?

В сферата на туризма имаме голям потенциал. Знаете при нас е Ягодинската пещера, връх Виденица, досега има няколко действащи екопътеки, искаме да ги усъвършенстваме. Имаме пещери, които още не са разработени. Ще работим в тази посока.

Колко хотелчета има в Борино?

Около 10 само в Борино, но са слабо заети. Хората предпочитат къщи за гости в околните населени места.

Кой е най-големия проблем в община Борино? Преди време казахте, че това е високата безработица и обезлюдяването на селата?

Демографския срив е жесток, изключително негативна тенденция. Безработицата е висока основно в предпенсионната възраст. От 55 до 60 години, хора, които по една или друга причина са останали без работа. Тази година се надявахме да пуснат Програмата за временната заетост, общините поне някаква квота да имат, но за сега няма нищо. От една страна на тези хора ще им осигурим някаква заетост, ако пуснат програмата, за да могат да се пенсионират, от друга страна за нашите общини в Смолянска област, които са много бедни и нямаме пари да наемаме работници, примерно за почистване на улици, тези програми ще ни бъдат изключително полезни. Защото ние нямаме излишни средства да наемаме допълнителна работна ръка. Това досега трябваше да се направи, не знам поради каква причина се бави, а има пари. 80 млн. са заделени точно за такива цели. Поне за няколко души – 5 – 10 човека. Демографския срив е жесток. В Буйново например ще бъдем принудени да затворим училището. Тази година ще се опитаме да го спасим, но догодина с три деца няма как. Хората бягат. Единствено в Ягодина е малко по-добро положението, защото покрай пещерата хората имат някакво занимание, има туристи. Другите населени места загиват.

Има ли инвеститорски интереси към вашата община?

Слаб. В момента ще отворят един цех за пилети, където ще бъдат заети около десетина души, предстои да се отвори и цех за картофи и там десет човека ще бъдат заети. Всъщност основната заетост в Борино е в дървопреработването, има няколко шивашки цехчета, има четири мандри – две големи, а по Програмата за развитие на селските райони направиха още две по-малки.

Как се подготвяте за празника на общината, който тази година ще бъде през август?

Преместихме празника от началото на май в август, поради две основни причини. Първо метеорологичната обстановка, тогава е доста дъждовно. Второ – боринци през лятото се събират. Имаме много емигранти в Германия, Турция, Англия и в София. Предполагаме, че в август ще дойдат повече хора. Празникът ще е два дни. Предвиждаме футболни срещи, волейболен турнир, турнир по шахмат. Фолклорните състави ще се изявяват, тук ще е и Николай Славеев, оркестър „Родопска искра“ от Ардино, Софи Маринова ще пее първия ден, ще има DJ, празнична заря. Най-интересното – първия ден ще има футболен мач между ветераните на Левски София и Локо Пловдив. Втория ден – награждаване, фолклорна програма, Виевската фолк група, а финалът ще бъде с Преслава.

Как работи местният парламент сега?

Добре върви работата сега, спокойно е. Изборите вече приключиха, трябва да се работи. Аз излезнах на първи тур и спечелих – срещу мен бяха действащ кмет от осем години, ГЕРБ с цялата машина, натиск огромен, аз излизам от нищото и печеля още на първи тур. Така ще бъде четири години. Трябва да работим сега, пък хората след четири години ще преценят.

И накрая, въпреки отказа на съда да регистрира новосъздадената партия ДОСТ, очаквате ли отлив от ДПС, какви са нагласите на населението тук?

В Борино почти няма, в Доспат да има 20 – 30 души, Няма да има някакво отражение. Но за нас беше по-добре да се регистрира, за да се види какви са нагласите на хората, защото сега ще се изкарат като мъченик – аз съм много силен, плашат се от мен. Нека я регистрират, за да видим резултатите. Още на първите избори ще се види, че няма нищо и изчезва.

Лидера на една от големите политически партии /ДПС/, г-н Карадайъ е от тук, помага ли ви?

Абсолютно. Каквото се наложи винаги е насреща. Проявява интерес към нашата община. Аз му звъня, той ме търси и така. Боринци трябва да го оценят това.

Вирни се горе