МРРБ ще финансира общински ВиК и пътни обекти с 419 млн. лв., сред тях проекти за над 25 млн. лв. за пет общини в област Смолян

МРРБ ще финансира общински ВиК и пътни обекти с 419 млн. лв., сред тях проекти за над 25 млн. лв. за пет общини в област Смолян

Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се осигурят за общински ВиК и пътни обекти. Това предлага вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов с доклад до Министерския съвет, който трябва да бъде разгледан на заседанието тази седмица. Предложението е в изпълнение на коалиционното споразумение на правителството и на поетия ангажимент от министърът към Националното сдружение на общините в Република България.

Финансирането е разделено по равно между ВиК и пътните обекти. Интересът на общините показа огромна необходимост от инвестиции в двата сектора. Местните администрации подадоха 1007 проекта за ВиК обекти на стойност близо 1 млрд. и 800 млн. лв. Общинските пътища, за които се иска финансиране, са 421 за над 1 млрд. и 330 млн. лв., съобщават от МРРБ.

Очаква се решението на Министерски съвет, с което да бъдат отпуснати средствата за общините.

В област #Смолян МРРБ предлага да бъдат одобрени за финансиране са два пътни участъка-единият е в Неделино на стойност 3 415 599 лв., а другият е в община Доспат за сумата 4 768 454 лв. Девет са ВиК-проектите, за които се предвижда финансиране от МРРБ.

За Община Смолян са предвидени средства за реконструкция на вътрешна водоснабдителна мрежа в с. Гела в размер на 3 030 117лв., както и в Момчиловци за 5 424 308 лв.

За община #Рудозем се предлага финансиране за вътрешните водопроводни мрежи на с. Витина с 2 275 084лв., на с. Чепинци-с 2 738 755 лв., с. Елховец- с 2 472 477 лв.

За #Доспат се предвижда държавно финансиране за подмяна на ВиК за 641 759 лв., както и за ремонт на водоеми-168 282 лв.

За #Баните са предвидени 268 825 лв. за водопроводна мрежа в с. Оряховец- Втори етап, а за довършване на канализационен колектор към ПСОВ, втори етап с дължина 123 м.-24 363 лв.

Обектите са класирани на базата на критерии, сред които са валидно разрешение за строеж, сключен договор с изпълнител, значимостта на инвестицията.

Предложени за финансиране са 108 ВиК обекти в цялата страна. Някои от тях са в населени места, които от години имат проблеми с водоснабдяването заради стари тръби, чести аварии и загуби на вода. В списъка са включени водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Предвижда се подмяна на 9 км довеждащия водопровод за Вакарел. Финансиране се предлага за обекти, чийто ремонт е започнал преди две и повече години в Драгоман, Дългопол и др. Тези обекти не могат да бъдат довършени от общините заради липсата на финансиране.

Постъпилите проекти в МРРБ показват изключително лошото състояние на общинската водна инфраструктура, за която местните власти не могат да осигурят необходимите инвестиции. ВиК проводите в страната са с дължина 90 000 км, а прилежащите им съоръжения – пречиствателни и помпени станции, резервоари и др. – стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от сто години и са необходими огромни инвестиции за тяхната поддръжка и подмяна.

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от спешен ремонт. Около 870 общински пътя са в изключително лошо състояние. По данни от общинските администрации голяма част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените искания за финансиране общините пишат, че на много места по тези трасета липсва изцяло асфалтова настилка, има множество дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели.

За финансиране са класирани 62 общински пътя на обща стойност над 252 млн. лв. Половината от тях за малко над 90 млн. лв. имат валидно разрешение за строеж и сключен договор с изпълнител. Другата половина от проектите имат само разрешение за строеж.

Това са трасета, които често осигуряват единствена връзка на населени места до общинския център, тоест единствен достъп до социалната инфраструктура и услуги. Такъв е пътят между Белослав и Аврен. Трасето е в изключително лошо състояние, а е основна връзка между двете общини. В тежко състояние, неремонтирани от десетки години, са общинските пътища в областите Видин и Монтана. Такъв е пътят на територията на община Брегово (област Видин). По-голямата част от предлаганите обекти за финансиране чакат ремонт от 2016 г. и 2017 г. Например в общините Септември, Свищов, Мирково, Камено, Гоце Делчев и други.

Десетки години не са ремонтирани общинските пътища в област Смолян. В община Неделино е предложен за финансиране път, който осигурява единствен достъп до няколко населени места и лошото му състояние затруднява нормалното функциониране на социалното обслужване на хората, както и осигуряването на пожарната безопасност. Първото разрешение за строеж за основния ремонт на трасето е от 2016 г., презаверено през 2019 г.

Доклада на министъра и списъка с предложените за финансиране обекти можете да видите в секция „Документи“ на интернет страницата на МРРБ

Вирни се горе