Мрежа от 15 наблюдателни кули за превенция от пожари в област Смолян не работят, заяви заместник областният управител

Мрежа от 15 наблюдателни кули за превенция от пожари в област Смолян не работят, заяви заместник областният управител

Изградена мрежа от 15 наблюдателни кули за превенция от пожари, разположени в различни общини в област Смолян не работят от 2016-2017 г. Това каза в отговор на въпрос на БТА Зарко Маринов, заместник областен управител на Смолян. Кулите, оборудвани с видеокамери, автоматични метеорологични станции, соларен панел и мобилна връзка са доставени и монтирани по българо-гръцки трансграничен проект през 2012 г., но не функционират поради спиране на SIM- картите преди шест години. Две от кулите дори са откраднати, за което са информирани полиция и прокуратура, допълни Маринов.

Сървърът за обработка на постъпващата от кулите информация се намира в оперативния център на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Смолян. Последните данни към сървъра са получени през 2016-2017 г. След приключване на проекта, кулите се водят като активи на Областната администрация. Спирането на SIM- картите е мотивирано с липсата на финансиране, добави Маринов.

По думите му, наред с двете липсващи наблюдателни съоръжения, други две кули са открити паднали и са прибрани за съхранение в местните противопожарни служби. Девет от кулите са в добро видимо състояние, но не е проверено дали работят камерите и метеорологичните им станции. Оборудването за мрежата е съвременно, камерите могат да бъдат насочвани дистанционно, каза той.

Основният замисъл при изпълнението на българо–гръцкия проект е било изграждането на мрежа от метеорологични автоматични станции с видеокамери за откриване на огнища на пожари, обясни Зарко Маринов. Според него решението на проблема може да бъде прехвърлянето на кулите за стопанисване от Южноцентралното държавно предприятие, което да следи за риск от пожари в горските територии.

Вирни се горе